Nastavak na Floridi čusta ludost 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

I dok 22 ekipe završavaju pripreme pred dolazak u Orlando gde bi trebalo da se održi završnica NBA sezone, prekinuta početkom marta usled pandemije korona virusa, Čarls Barkli, proslavljeni košarkaški as, smatra da bi čitavu takmičarsku godinu trebalo otkazati.

Diznijevo imanje na Floridi određeno je kao najpovoljnije i najbezbednije mesto za nastavak NBA sezone; u periodu između 7. i 9. jula svi učesnici trebalo bi da nakon obavljenih testiranja na kovid 19 (neophodna tri uzastopna negativna testa) budu smešteni i polako započnu sa pripremama za nastavak sezone 31. jula, međutim upravo u činjenici da će ekipe i stručni štabovi 22 kluba biti sve vreme na jednoj lokaciji Barkli vidi i potencijalni problem i mogućnost otkazivanja takmičarske godine.

Florida je od starta pandemije bila jedna od najmanje ugroženih saveznih država, što je i bio razlog da NBA liga upravo Orlando odredi kao destinaciju na kojoj bi trebalo da se odigra završnica sezone. Ipak, poslednjih dana, tokom kojih se dnevno u Americi kovidom 19 zarazi oko 40 hiljada ljudi, i poluostrvo na jugoistoku SAD postalo je sve nebezbednije.

– Imajući u vidu situaciju da će igrači biti na jednom mestu tri meseca i da tu ne bude zaraze, to mi je nezamislivo. Iskreno verujem da nema mogućnosti da se sezona NBA završi. Mnogi će izgubiti poslove i imaćemo dosta nevolja, ali gotovo je nemoguće da sve ide normalnim tokom – izjavio je Barkli gostujući u podkastu Ernija Džonsa.

Bivši as Filadelfije, Finiksa i Hjustona uveren je da prekinutu sezonu početkom marta uopšte nije trebalo nastavljati. Uprkos ogromnim novčanim gubicima, koji već sada premašuju milijardu dolara, skoro 30 NBA košarkaša koji su se zarazili korona virusom pokazatelj su velikog zdravstvenog rizika u koji se upustio Adam Silver, komesar lige.

– Vidite da se situacija u zemlji komplikuje i da se infekcije umnožavaju. Broj inficiranih je veoma visok. Florida nije jedna od najteže pogođenih zona u SAD, ali tamo će biti na okupu 22 ekipe. To da je neko odlučio da se takmičenje nastavi mogu da smatram samo ludošću – direktan je Barkli.

Milvoki i Kingsi zatvorili kampove

Uprave Milvoki Baksa i Sakramento Kingsa odlučile su da zatvore svoje trening centre pošto je bilo pozitivnih na poslednjem testu na korona virus. Kako je preneo novinar ESPN-a Adrijan Vojnarovski, Baksi planiraju da njihov trening centar bude zatvoren sve dok tim ne otputuje u četvrtak u Orlando, gde je planiran nastavak sezone od 31. jula. Na identičan način odlučeno je i u Sakramentu čija ekspedicija na Floridu dolazi u sredu. Majami, Denver, LA Klipers i Bruklin Netsi su takođe prethodno zatvorili svoje trening centre zbog toga što je na testiranju bilo pozitivnih na korona virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari