Nastavak srpske fudbalske Superlige u znaku gostovanja lidera u Nišu 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Posle dve nedelje „suvih“ treninga, superligaški fudbaleri ovog vikenda se vraćaju takmičarskim obavezama, a u centru pažnje biće oni sa platnog spiska branioca titule Crvene zvezde i najbližeg pratioca lidera aktuelnog prvenstva – Radničkog, u subotnjem derbiju 17. kola u Nišu.

Domaćin je u seriji od tri pobede, zaključno sa trijumfom protiv Proletera čiji su se sporni momenti pročuli sve do Evropske fudbalske federacije a ona naložila našem Savezu da istraži tragikomičan preokret, međutim Nišlijama sigurno nije prijatno od same pomisli na međusobnu statistiku. Em gosti ove sezone rutinski, čak previše lagano, uzimaju bodove čak i kada im ne ide ništa od ruke, em su dobili bezmalo 81 odsto ranijih duela sa timom sa „Čaira“, bez obzira da li su išli na noge ili ga dočekivali. Samo prošle sezone crveno-beli su dali devet golova klubu čiji je predsednik bivši član Zvezdine uprave Ivica Tončev, a pritom primili samo jedan pogodak u ta tri meča.

– Ono što me čini srećnim pred meč je što smo u poodmaklom delu sezone razdvojili Zvezdu i Partizan na tabeli i što smo dočekali da ovo bude derbi sezone u Srbiji. Naravno da je će duel između Zvezde i Partizana uvek biti derbi, ali trenutno stanje je takvo da se u Nišu sastaju dve ekipe koje su do sada najviše pokazale u ligi. Očekujem dobru utakmicu, pun stadion, jer smo mi svojim igrama zaslužili veliku podršku – poručio je trener niškog tima Nenad Lalatović.

A onda bacio rukavicu klubu čiji je igrač i trener bio.

– Ovaj meč biće naš diplomski ispit. Zvezda ima dva podjednako jaka tima, prošle sezone je igrala Ligu Evrope, sada Ligu šampiona i pobedila je Liverpul. Kada igraš protiv takve ekipe moraš da imaš respekt, ali ne smeš da se plašiš. Jer, ako se oni nisu uplašili od Liverpula, nećemo se ni mi uplašiti od njih – ne boji se mladi stručnjak, koji je u poslednje vreme više puta držao konferencije za medije, a dan kasnije prepuštao vođenje tima pomoćniku zbog zdravstvenih problema (formalno obrazloženje).

Njegov kolega Vladan Milojević uoči bitke za overu jesenjeg primata tvrdi da su „ispunjeni svi uslovi za zanimljivu i dobru utakmicu“.

– Očekuje nas derbi protiv pretendenta na Evropu. Radnički je ove godine dodatno pojačao svoje redove i predvođen je jednim od najboljih trenera u Srbiji. Nišlije su prava takmičarska ekipa i zaslužuju poziciju na kojoj se nalaze – hvali čovek koji je prošle godine vodio Zvezdu do proleća u Ligi Evrope, a ove do grupne faze Lige šampiona, gde su u četiri kola skupljena čak četiri boda u konkurenciji Pari Sen Žermena, Liverpula i Napolija.

Baš zbog obaveza na ino sceni ovaj Aranđelovčanin često pravi rotacije u prvih 11, pa i 18, s tim što sada ima problem sa povredama važnih pojedinaca.

– Boaći izlazi iz povrede, počeo je da trenira, ali mu predstoji period fizičke pripreme i adaptacije. Srećan sam kad god se neko od igrača vrati u pogon, ipak i ovog puta su brojni fudbaleri pod znakom pitanja. Neću da kukam, sagledaćemo opcije i videćemo ko je od igrača kompatibilan da pokrije neophodne pozicije. Ulazimo u ciljnu ravninu, kraj polusezone u kojoj smo odigrali utakmica koliko neko za celu sezonu i zdravstveni problemi su ceh toga – kaže Milojević, kojeg čaršija sve glasnije pominje kao jednog od jačih kandidata za mesto selektora A selekcije u slučaju sve izvesnije  smene Mladena Krstajića.

Raspored i tabela

petak

Čukarički – Rad

subota

Napredak – Mačva           13.00

Spartak – Bačka 13.00

Radnik – Mladost              16.00

Vojvodina – Zemun         16.00

Voždovac – Proleter        18.00

Radnički – Crvena zvezda              19.00

nedelja

Partizan – Dinamo            17.00

Tabela: C. zvezda 46, Radnički 37, Partizan 33, Čukarički 32, Napredak 28, Mladost 25, Proleter 23, Vojvodina 21, Mačva 17, Bačka 16, Rad 15, Voždovac 15, Radnik 15, Zemun 13, Spartak 12, Dinamo 7.

Partizan sa „fenjerašem“

Dan kasnije, trećeplasirani i s dve vezane pobede stabilizovani Partizan će u svojoj Humskoj odmeriti snage sa Dinamom iz Vranja. I to kao apsolutni favorit protiv „fenjeraša“, mada je v. d. trenera Radmilo Jovanović podsetio da je tim sa juga zemlje „bio odličan“ u minimalnom porazu od istog rivala u drugom kolu, uz preporuku medijima da pogledaju snimak tog meča i vide kako su tada ostali bez bodova. Bez daljeg komentara, u strahu da će proći kao pravi šef struke Dragan Antić, zbog kritika na račun suđenja suspendovan na 15 meseci iz fudbala.

Vranjanci sanjaju bod

Fudbaleri Dinama odlaze na teško gostovanje Partizanu sa nadom da mogu da prirede iznenađenje i u meču protiv „crno belih“ ostanu ne poraženi.

– Partizan je apsolutni favorit u ovoj utakmici. Nama predstoji meč u kome bi nam jedan bod značio mnogo u psihičkom smislu u nastavku borbe za opstanak u društvu superligaša. Biće teško, ali mi smo motivisani da damo svoj maksimum – kaže uoči današnjeg meča najbolji strelac Vranjanaca Željko Dimitrov.

Posle petnaestomesečne kazne koju je predsedniku i treneru Dinama Draganu Antiću izrekao FSS, zbog više incidenata na prethodnim utakmicama ekipu će sa klupe prevoditi Makedonac Ilčo Naumoski bivši igrač Vardara i trener kluba iz Ohrida. U prvom delu prvenstva Dinamo je u Surdulici poražen od Partizana rezultatom 1:0 u uzbudljivoj i neizvesnoj utakmici. V.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari