Navijači Partizana priželjkuju 2010. godinu, a košarkaši se nadaju rušenju petogodišnjeg posta u Evroligi 1Foto: BETAPHOTO/NEBOJSA PARAUSIC

Statistika jeste značenje ali nije pravilo, a za košarkaše Partizana trebalo bi da predstavlja motiv pred večerašnji početak plej-ofa Evrolige i serijal sa Real Madridom.

Prednost domaćeg terena u plej-ofu Evrolige, gledano kroz istorijat takmičenja, jeste zaista benefit koji je većina klubova uspevala da materijalizuje.

U više od 80 odsto situacija, ekipa koja je u doigravanje startovala sa prednošću utakmice kod kuće, prolazila je na Fajnal-for.

U serijalu sa Realom, gledano kroz navedenu prizmu, košarkašima Partizana biće veoma teško da se domognu završnog turnira, posebno kada se u obzirm uzme podatak da od 2002. crno-beli nijednom nisu slavili na parketu „kraljevskog kluba“.

Uzevši u obzir sve sezone, počevši od takmičarske 2004/05, u kojoj je implementiran sistem sa plej-ofom, u poslednjih pet godina na Fajnal-for se nije plasirao nijedan tim koji je u doigravanju imao manji broj utakmica kod kuće.

Možda je to i najbolja ilustracija sa kakvim će se izazovima suočiti crno-beli tokom serijala sa Realom. Upravo su Madriđani bili poslednja ekipa koja je u plej-ofu izbacila bolje plasirani tim – Panatinaikos. Doduše, iste godine, Žalgiris je sa Vasilijem Micićem, napravio veliko iznenađenje, eliminisavši favorizovani Olimpijakos.

Navijači Partizana sigurno priželjkuju da se ponovi 2010. godina. U 21. veku, crno-beli su, pre ovosezonskog serijala sa Realom, u tri navrata učestvovali u plej-ofu i uspešno su ga prebrodili pomenute takmičarske godine u kojoj nisu imali prednost domaćeg terena.

Makabi je bio domaćin u prve dve utakmice, a Dušan Kecman je bio junak prvog susreta u kome je ubacio čak 29 poena. Crno-beli su brejknuli Izraelce, a potom sa dve pobede kod kuće plasirali se na F4 turnir u Parizu.

Godinu dana kasnije dogodio se najveći mogući raritet, nikad viđen ranije. Naime, čak tri ekipe plasirale su se na Fajnal-for a da u plej-ofu nisu imale prednost domaćeg terena – Makabi, Panatinaikos i Sijena.

Suštinski, od 2004. godine do danas, u svega dvanaest navrata –  ekipe koje su u plej-of startovale bez mogućnosti igranja potencijalne majstorice kod kuće – uspevale su da se plasiraju na završni turnir.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari