Navijači zaslužuju bolje 1Foto: STARSPORT

Trijumfalno su košarkaši Crvene zvezde zakoračili u 2018, ali su protiv Olimpije mnogo intenzivnije „cedili suvu drenovinu“ nego što su se nadali (80:76).

Crveno-beli su zadržali lidersko mesto na tabeli ABA lige, skorom identičnim kao drugoplasirana Budućnost (12-2) sa kojom će se sastati u narednom kolu u Podgorici, ali će prethodno, već u petak ugostiti Žalgiris u prvom meču druge faze ligaškog dela Evrolige. Prošle sezone je januar bio jedan od najplodonosnijih meseci Crvene zvezde; a četu Dušana Alimpijevića očekuje identičan broj utakmica – 10 u 30 dana. Crveno beli su tada dobili pet utakmica u Evroligi (tri na strani), savladavši četiri bivša šampiona Starog kontinenta, što ne bi trebalo da bude opterećujuće za novu generaciju, ali svakako inspirativno u mečevima koji predstoje. Da bi kompetitivnost bila nalik željenom nivou, trener Alimpijević zahtevaće od svojih igrača da utakmicu sa Olimpijom podvuku i boldiraju kao opominjuću, u kojoj je bilo mnogo više loših momenata nego što bi trebalo posle pet meseci rada i određenog automatizma.

Sa najlošijim procentom ove sezone za dva poena (37,1) više je nego indikativan podatak da su crveno-beli već početkom četvrte deonice pogodili 12 trojki, oslanjajući se na šut van linije 6,75 više nego što je trpeljivost trenera Alimpijevića u taktičko-tehničkom pogledu. Na ukupnom procentu šuta od 38,8 odsto Zvezda bi verovatno bila u nezavidnoj poziciji i protiv znatno slabijih ekipa od Olimpije, koja je ove sezone, finansijski stabilizovana, napravila kvalitativne pomake.

– Odigrali smo utakmicu sa pristupom koji ne sme da se dogodi ekipi kakva smo mi, koja pretenduje na osvajanje ABA lige i koja treba da gradi sebe od prve do poslednje sekunde. Ovo je bila ružna utakmica, a najviše smo mi zaslužni što je bila takva – samokritičan je prvi čovek struke crveno-belih.

U pojedinim trenucima delovalo je da košarkaši Zvezde nemaju dovoljno strpljenja u napadu, da se pojedinci poput Ročestija i Feldina ispucavaju, insistiraju na rešenjima u ranoj fazi napada. U odbrani, iako je vidljiv automatizam, makar u obrisima, reket je bio posebno porozan, pošto se centar Olimpije DŽordan Morgan, bivši student Mičigena, sit nadavao koševa (15p, 11sk). Da ekipa iz LJubljane od 18 izgubljenih lopti, pet nije „napravila“ u poslednjem minutu utakmice, pitanje je kakav bi epilog bio na kraju meča.

– Izuzetno mi je žao što nismo ispoštovali ovu publiku koja je došla u ovolikom broju i skoro napunila Pionir. Pre svega hoću da im se zahvalim što su došli, a sa druge strane mi je žao što su morali da gledaju ovakvu utakmicu i mislim da to nisu zaslužili. Pobeda je upisana, a mi se spremamo za naporan januar – krivo je Alimpijeviću što čak 6.000 ljudi nije imalo priliku da pogleda kvalitetniji meč.

Raspored

16. kolo

četvrtak

Panatinaikos – Efes 20.15

Unikaha – Valensija 20.45

Barselona – CSKA 21.00

petak

Fenerbahče – Baskonija 18.45

Crvena zvezda – Žalgiris 19.00

Olimpijakos – Milano 20.00

Bamberg – Himki 20.00

Real Madrid – Makabi 20.45

Tabela

1. CSKA 12-3

2. Olimpijakos 11-4

3. Panatinaikos 10-5

4. Žalgiris 10-5

5. Fenerbahče 9-6

6. Real 9-6

7. Makabi 8-7

8. Himki 8-7

9. Baskonija 7-8

10. Unikaha 7-8

11. Crvena zvezda 6-9

12. Bamberg 6-9

13. Barselona 5-10

14. Valensija 4-11

15. Efes 4-11

16. Milano 4-11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari