Ne kvariti evropski imidž 1Foto::Xinhua/Predrag Milosavljevic

Posle goleade u prvom meču sa Pjunikom, fudbaleri Crvene zvezde traže overu plasmana u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona (19.00).

Nakon rezultatskog iživljavanja nad nedoraslim Pjunikom, s golgeterskim potpisima novajlija Osmana Bukarija, Stefana Mitrovića i Kinsa Kangve, Crvena zvezda je jednom nogom već duboko zagazila u plej-of kvalifikacija fudbalske Lige šampiona, a tih beogradskih 5:0 ostavljaju treneru Dejanu Strankoviću mogućnost da se „igra“ sa izborom startera, imenima rezervista, formacijom, taktikom… u večerašnjem duelu u Jerevanu.

Naravno, ne po cenu kvarenja novijeg evropskog klupskog imidža eks kontinentalnog i planetarnog vladara, čije je drastično popravljanje započeo još njegov prethodnik Vladan Milojević.

– Znamo čiji dres nosimo i da se podrazumeva da na svakoj utakmici borbenost bude na visokom nivou. Želimo dodatno da popravimo koeficijent, kako naš, tako i državni, prema tome, izuzetno fokusirani dočekujemo susret sa Pjunikom. Rezultat jeste veliki i na našoj strani, uz to, pokazali smo u Beogradu da smo bolja ekipa, ali niko ne pomišlja da revanš odigra „radi reda“, već svi želimo da pružimo zvezdašima još jednu utakmicu kojom ćemo da im približimo pun potencijal ovog tima.

A on je ogroman, nikad veći. Neće biti opuštanja već maksimalna borba za još jedan dobar rezultata – tvrdi defanzivac već viđenog aktera zadnje runde borbe za LŠ, Marko Gobeljić, od kog se u Jerevanu očekuje da na mestu levog beka zameni suspendovanog Milana Rodića.

Sveprisutni optimizam na „Rajku Mitiću“ hrane i dosadašnji rezultati u Superligi Srbije, obzirom da su crveno-beli dali (ukupno) 17 golova niškom Radničkom, Kolubari, Radniku i lučanskoj Mladosti, dozvolivši samo poslednjem rivalu sa spiska da (jednom) savlada Milana Borjana.

– U odličnoj smo formi. Od starta sezone smo ušli jako u sve utakmice, praktično da nismo imali minut praznog hoda na terenu, već stalno napadanje, a to je ono što naša publika voli. Presrećan sam što ih je sve više na tribinama, mnogo nam to svima znači i nema lepšeg osećaja nego igrati pred punom Marakanom.

Želimo da ih u narednim utakmicama bude još više, a mi ćemo na terenu da im pokazujemo da će imati 90 minuta uživanja – tvrdi iskusni igrač odbrane tima u čije je jato sletelo nekoliko kvalitetnih i skupih pojačanja, od kako je otvorena aktuelna letnja fudbalska pijaca.

Ceo sastav Pjunika ne vredi na tržištu koliko, na primer, Mirko Ivanić, ali i takav je prvi put u istoriji obezbedio grupnu fazu nekog UEFA takmičenja, jer je najtrofejnijem klubu eks sovjetske republike zagarantovana jesen u Ligi konferencije u slučaju već viđenog prestrojavanja u trku za Ligu Evrope i eventualnog neuspeha u istom.

Crvena zvezda, pak, puca visoko i zato joj je bitno da maksimalno iskoristi svaki minut večerašnje utakmice. Zbog onoga što sledi, jer njen gotovo izvesni takmac u predvorju LŠ, Makabi iz Haife, zna, ume i hoće daleko više od Otubanjoa, Harutjunjana, Jurčenka, Daviđana, Zambrana… i ostalih pulena Egiše Melikjana.

– Imali smo jasne planove u igri, ali Zvezda ima mnogo kvalitetnih individualaca, što je izuzetno važno na ovom takmičarskom nivou. Ali, mi smo profesionalci i to ćemo probati da pokažemo u revanšu – složio se sa surovom realnošću strateg Pjunika, kao što je njegovom kolegi Stankoviću jasno da dvomeč sa jermenskom ekipom nije savršen poligon za testiranje krajnjih mogućnosti njegovih izabranika u novoj sezoni pod okriljem Evropske fudbalske federacije.

 

Triling ostao u Beogradu

U meču Jerevanu neće biti trojice startera od prošle nedelje. Aleksandar Pešić zaradio je lakšu povredu zadnje lože u prvom susretu sa jermenskim predstavnikom, a trener Dejan Stanković nije hteo da rizikuje pogoršanje stanja iskusnog napadača. Što zbog praktično obezbeđenog prolaska u plej-of, što zbog toga što njegovu poziciju mogu da pokriju Milan Pavkov i Ohi Omoidžuanfo. Iz istog razloga nije poveden ni standardni ofanzivni vezista Mirko Ivanić, koji je potreban zdrav za sledeće izazove u UEFA kvalifikacijama i Superligi Srbije, dok stalni levi bek Milan Rodić mora da odradi dva žuta kartona.

Poraz, pa odlaganje

Pre gostovanja na „Rajku Mitiću“, Pjunik je pretrpeo poraz i na startu prvenstva Jermenije, s tim da mu je Ararat 30. jula dao samo jedan pogodak. Prošlog vikenda trebalo je da igra sa istomenim rivalom iz drugog kraja zemlje, međutim, kao Crvena zvezda, dobio je poštedu u domaćoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari