Ne odustaju od pobedničkog "stila" 1foto Marko Metlas

Fudbalska reprezentacija Srbije igra večeras (18.00) prijateljsku utakmicu protiv Danske u Kopenhagenu u sklopu priprema za početak Lige nacija u junu i nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru. Ovaj duel biće dobra priprema za susrete našeg nacionalnog tima sa još dve skandinavske ekipe u Ligi nacija, gde ih očekuju Švedska i Norveška.

Ekipa Dragana Stojkovića je u četvrtak u Budimpešti pobedila Mađarsku (1:0), a večeras je očekuje duel sa jednom od trenutno najboljih reprezentacija u Evropi, verovatno najprijatnijim iznenađenjem proteklog šampionata Starog kontinenta na kojem su stigli do polufinala.

Obe reprezentacije su izborile direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru – Srbija nakon trijumfa u poslednjem kolu u grupnoj fazi protiv Portugala, dok je Danska bila druga reprezentacija koja je obezbedila plasman na Mundijal iz evropske zone kvalifikacija.

Srbija je u četvrtak trijumfovala rutinski protiv Mađarske, ali je prijateljska utakmica u Budimpešti imala „neprijateljski“ karakter zbog puno oštrih i ponekad grubih startova domaćih igrača. Ionako oslabljena odbrana zbog odsustva Nikole Milenkovića je zbog povrede Strahinje Pavlovića ostala bez još jednog centralnog beka pred duel u Kopenhagenu.

Reprezentacija Srbije nalazi se u seriji od osam utakmica bez poraza, a od tih osam ovaj tim je pet odigrao u gostima. Štoper Miloš Veljković je najavljujući večerašnji meč rekao da činjenica da u Budimpešti Srbija nije primila gol uliva dodatnu dozu samopozdanja poslednjoj liniji tima.

– Dobro je što smo u Budimpešti zabeležili pobedu jer je bilo važno da nastavimo pobednički niz iz kvalifikacija i da sačuvamo odličnu atmosferu u reprezentaciji. Možda smo dopustili protivniku dve-tri šanse više nego što smo očekivali, ali se na kraju sve lepo završilo. Sada nas očekuje još ozbiljniji zadatak, jer Danci igraju izuzetno kvalitetan fudbal. Biće teško u Kopenhagenu, ali nećemo odustajati od našeg stila igre i verujem u pozitivan ishod utakmice– rekao je Veljković.

On je dodao da je veoma važno to što je Vanja Milinković-Savić pokazao da može da bude na golu nacionalnog tima.

– Bio je na visini zadatka. Imamo golmane koji se dobro služe nogama i to je vrlo važno. Nama iz poslednje linije je mnogo lakše kada iza sebe imamo čuvare mreže koji su smireni sa loptom, koji izlaze i učestvuju u začetku akcije, koji pričaju. To nam daje sigurnost. Golmani koje imamo na raspolaganju zaista rade odličan posao u reprezentaciji – rekao je Veljković.

Vezni igrač Torina Saša Lukić kaže da uprkos tome što je duel u Kopenhagenu „prijateljski“ ne znači da igrači srpske reprezentacije nemaju podjednaku želju da pobede kao i na takmičarskim utakmicama.

– To se videlo i u Budimpešti, gde smo odigrali mudro i disciplinovano, pokazavši još jednom da smo zasluženo izborili plasman na Svetsko prvenstvo. Iako nije bilo rezultatskog značaja, utakmica je bila zanimljiva. – Očekuje nas sada još jedna odlična provera u Kopenhagenu. Danska ima sjajnu ekipu, što su i dokazali plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva i fenomenalnim partijama u kvalifikacijama za Katar. Imali smo sasvim dovoljno vremena da se odmorimo i da se pripremimo za novo iskušenje. Iz utakmice u utakmicu delujemo sve sigurnije, igramo sve bolje i tako će biti i u Kopenhagenu. Jedva čekamo da se nadigravamo sa vrlo kvalitetnim protivnikom i da pokažemo kvalitet koji nas je krasio tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo – izjavio je vezni fudbaler Srbije.

Eriksen u centru pažnje

Danska je u subotu u Amsterdamu izgubila od Holandije (4:2), što je bio njihov prvi poraz u prijateljskim utakmicama još od septembra 2018. godine. Na toj utakmici se u nacionalni tim vratio i Kristijan Eriksen, koji je pre devet meseci doživeo srčani udar na meču evropskog prvenstva protiv Finske, i u svom prvom dodiru sa loptom na „Johan Krojf areni“ postigao gol, koji je ceo stadion pozdravio ovacijama. Nema sumnje da će Eriksen biti u startnoj postavi protiv Srbije i da će njegov povratak u tim biti emotivan trenutak za sve na stadionu „Parken“. Povratak kapitena dodatno povećava šanse domaćina da će trijumfovati, jer je Danska pobedila Srbiju u prethodna dva susreta u kojima je Eriksen bio starter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari