Nebojša Leković glavni kandidat za predsednika FSS 1Nebojša Leković foto: Peđa Milosavljević/Starsportphoto

Bivši predsednik FSS (dok je bio regionalni savez u okviru FS Jugoslavije) i nekadašnji generalni sekretar Crvene zvezde Nebojša Leković glavni je kandidat za naslednika Slaviše Kokeze, saznaje Danas.

Iako se u medijima prethodnih dana često pominjao bivši reprezentativac Nemanja Vidić, on prema saznanju našeg lista nije u igri.

Iako posle Kokeze kao potredsednik ima najveća ovlašćenja, ni Marko Pantelić prema tvrdnji našeg izvora takođe neće biti kandidat za prvog čoveka Saveza.

Imenovanje Lekovića bi prema nezvaničnim saznanjima trebalo da usledi u aprilu, kada se sumiraju rezultati s prva tri meča nacionalnog tima u kvalifikacijama za SP u Kataru.

Slaviša Kokeza je odlučio da podnese ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije i da time, kako kaže, obezbedi mir i stabilnost nacionalnom timu na početku kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ostavka Kokeze ne predstavlja iznenađenje, naročito ako se zna da se preko medija, naročito tabloida bliskih režimu, na njega vršio pritisak da podnese ostavku.

Od kako je krajem februara priveden na informativni razgovor u policiju tvrdi se da je umešan u kriminalne radnje grupe Veljka Belivuka, a tabloidi ga terete i za umešanost u finansijske malverzacije sa doskorašnjim direktorom Uprave carina Milošem Tomićem.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je da je Kokeza odbio da na poligrafu odgovori na pitanje da li je umešan u planiranje ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok se Tužilaštvo ovim povodom do sada nije javno oglašavalo.

Kada je fudbal u pitanju, Kokeza će ostati u analima kao verovatno najlošiji predsednik FSS od sticanja državne samostalnosti 2006. godine.

Njegov dolazak na čelo Saveza kritikovan je od prvog dana pošto je u pitanju čovek koji nije poticao iz fudbala i nije tajna da je na to mesto imenovan zbog političke volje većine, a ne stručnosti, koju inače ni ne poseduje.

Iza njega će ostati senka sumnje da je direktno bio umešan u nameštanje rezultata čak i najjačeg domaćeg takmičenja – Superlige Srbije, kao i da je u najviši rang progurao Proleter iz Slane Bare kod Novog Sada.

Jedinu dobru odluku koju je kao predsednik Saveza doneo kada je 2016. godine angažovao Slavoljuba Muslina za selektora Srbije, upropastio je samo godinu dana kasnije.

Trener koji je odveo „orlove“ na Svetsko prvenstvo oteran je osam meseci pre početka Mundijala u Rusiji, a od tog momenta započeo je i sunovrat nacionalnog tima u svim segmentima.

Prvi tim reprezentacije od tada kao da su preuzeli fudbalski agenti, a selektor je praktično izgledao samo kao izvršilac njihove volje.

Ljubiša Tumbaković je taj sunovrat uspeo da na kratko prekine u prethodnih godinu i po dana, ali je na kraju i on morao da kapitulira jer je Škotska u kvalifikacijama za EURO pokazala sve mane ne samo nacionalnog tima, već celokupnog srpskog fudbala.

Za vreme Kokezinog mandata Statut FSS promenjen je tako da je predsedniku data apsolutna moć u upravljanju, o čemu najbolje govori činjenica da samostalno bira više od polovine članova Izvršnog odbora, što je telo koje je bi se moglo nazvati Vladom Saveza.

– Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost. Slaviša Kokeza nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti – naveo je Kokeza u oproštajnoj poruci.

Odlazeći predsednik FSS uputio je kroz svoje saopštenje i poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam. Povlačim se sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije kako bih celog sebe stavio u službu pravde i istine koji će biti moja vodilja u budućem periodu.

Napomenuo je i da želi sve najbolje nacionalnom timu na startu kvalifikacija za Katar i novom selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju.

– Ovim činom želim Fudbalskom savezu Srbije i našoj najboljoj reprezentaciji, pred kojom je start u kvalifikacijama za prvenstvo sveta, da obezbedim mir i stabilnost, kako bi se sa što manje problema fokusirali na predstojeće izazove od kojih su utakmice protiv Republike Irske i Portugalije možda i ključne u borbi za plasman na SP u Kataru 2022. godine. Srećan sam, zadovoljan i ponosan što će na tom putu državni tim da predvodi po mom mišljenju najveće ime u istoriji našeg fudbala Dragan Stojković. Njemu, kao i svim ljudima u sistemu Fudbalskog saveza želim mnogo uspeha u budućnosti – zaključio je Kokeza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari