Marina Maljković: Nećemo se čuvati za Tokio 1Foto: STARSPORT

Iako godinama unazad na trofejni način predvodi košarkašice Srbije, selektorka Marina Maljković nikada nije imala program koji zahteva pripremu za dva velika takmičenja u razmaku od mesec dana.

Iz tih razloga, start priprema reprezentacije Srbije za Evropsko prvenstvo od 17. do 27. juna, odnosno Olimpijske igre, koje kreću krajem jula, započet je 15. aprila i kroz filter selektorke prošlo je oko 30 igračica.

Maljkovićeva je generalno zadovoljna urađenim i uverena da niko na Eurobasketu neće kalkulisati kako bi se što bolje pripremio za Tokio.

Selektorka je zabrinuta za budućnost ženske košarke u Srbiji zbog slabe domaće lige; s tim u vezi, baza igračica je poslednjih godina proširena selekcijom igračica koje studiraju u Americi, odnosno korene vuku iz naše zemlje, a odrasle su, recimo u Australiji.

– Najponosnija sam što sam uspela da 30 devojčica probam u ovom momentu, da još jednom prođemo sve. Za ove pripreme je specifično što su one počele 15. aprila, neuporedivo pre ostalih reprezentacija. Zajedno sa stafom smo uzeli mesec dana od svog slobodnog vremena, da bi napravili nešto što je posebno u teškom momentu, da gradimo budućnost srpske košarke, koja nam je otežana nedostatkom kvalitetne lige u našoj zemlji – zabrinuta je Maljkovićeva, svesna da će nakon OI doći do smene generacije.

– Imamo grupu od 14 i grupu od osam koja trenira u pripremi za Olimpijske igre u Tokiju. Tako smo radili i 2016. godine kada je tema bila Rio. Sa strane su igračice koje su imale probleme sa sitnim povredama, Nevena Jovanović, Ana Dabović, Crvendakić… Bilo bi logičnije da Evropsko igramo posle Olimpijskih igara, da ono bude u vreme nekog Svetskog prvenstva, krajem avgusta. Niti umem, niti želim da vagam, niti su one takvi ljudi da to mogu da rade, da se čuvaju za Olimpijske igre. Znate i da nekoliko njih prestaje sa profesionalnim bavljenjem sportom. Negde u malom mozgu je bojazan od povrede, koja bi mogla da ih odvoji od Olimpijskih igara i to je potpuno normalno. Od svakog možemo da izgubimo, to će i biti generalno na ovom prvenstvu. Biće mnogo više izjednačeno nego prethodnih godina. Tako da, ako igramo naše, ja uvek verujem u naš tim, ako malo iskočimo, ne možemo nikog da dobijemo – iskrena je selektorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari