Neka drugi brinu o nama 1Foto: FoNet/AP

Košarkaši Srbije deklasirali su Kinu sa 94:60 (24:18, 19:10, 35:15, 16:17) i zauzeli četvrto mesto u grupi A na Olimpijskim igrama.

Četvrtfinale je najvažnija utakmica na svim velikim takmičenjima u kolektivnim sportovima, razlog je sasvim prozaičan: pobeda vas dovodi u poziciju da bar jednom pobedom u naredne dve utakmice osvojite medalju. A medalja je osnovana jedinica merenja (ne)uspeha.

Košarkaši Srbije su prvu fazu takmičenja odigrali bolje nego što prolazno vreme pokazuje: dve pobede i tri poraza bile su dovoljne samo za četvrto mesto u grupi, ali viđeno je i mnogo toga što i te kako ohrabruje pred nokaut-fazu u kojoj je današnje jutro donelo i ime protivnika. Sve priče o tome ko bi nam koliko odgovarao bile su, naravno, nesuvisle. Na plasman u drugoj grupi naši košarkaši nisu mogli da utiču, a i tamo je svako kovač svoje sreće, kalkulisao ili ne.

Selektor Aleksandar Đorđević zna da je pripremiti ekipu za četvrtfinale najvažniji posao na Igrama.

„Čeka nas utakmica u kojoj nema štedenja i kalkulacija, nije bitno ko je protivnik. Glava bi me zabolela od kalkulacija, ali mi smo spremni za svakog protivnika. Igrači su pokazali veliku dozu ozbiljnosti što je za pohvalu, bez obzira na ime protivnika. Na pravi način smo odigrali utakmicu protiv KIne kao i sve do sada. Energija je sačuvana i minutaža raspoređena, a to je bio cilj“, istakao je Đorđević u trenutku kad se još nije znalo da li je sledeći rival Litvanija, Hrvatska ili Argentina.

Đorđević je najavio još dva treninga do „dana D“, ali i izlazak sa ekipom iz sela na ručak. Priče da se u drugoj grupi svi nekako nameštaju da bi igrali sa nama Đorđevića ne ostavljaju ravnodušnim.

– Čekamo ih, tu smo. Mene je iznenadila pobeda Španije nad Litvanijom od 50 razlike. I 15 bi bilo mnogo. Španija je šuterski odigrala kao nikada. Litvanija je snažna ekipa, podmladili su je sa par igrača na spoljnim pozicijama. I dalje su Kalnijetis, Kuzminskas i Valančijunas srce reprezentacije- smatra naš selektor.

Kapiten Miloš Teodosić konstatovao je da je utakmica sa Kinom bila još jedan test ozbiljnosti naše ekipe.

– Ušli smo ozbiljno od samog starta i zasluženo pobedili. Utakmica sa SAD dala nam je samopouzdanje jer smo odigrali odlično. To samopouzdanje treba da iskoristimo u četvrtfinalu- smatra Teodosić i dodaje da dan odmora više i može i ne mora da budenaša prednost.

Nikola Jokić pronašao je sebe u poslednja dva meča, a očekuje da ekipa još napreduje.

– U četvrtfinalu ćemo sigurno dati maksimum i poginućemo na terenu. Možemo da pobedimo bilo koga. Protiv Kine je na početku bilo treme i nervoze, ali su se istakli neki igrači koji su nam potrebni. Selektor je rekao da je svejedno sa kime se sastajemo. Bilo ko da dođe to ne utiče na nas. Mi ćemo igrati našu igru i nijedan protivnik se neće dobro provesti“- rekao je naš centar konstatujući još da je utakmica protiv SAD recept za ubuduće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari