Neka se spremi Nišikori 1Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Ostao je Novak Đoković nesavladiv u duelima sa Danilom Medvedevim, ali je prvi reket sveta do het-trika u pobedama protiv 19. tenisera sa ATP liste došao uz dosta muke…

… mnogo stresa i puno prolivenog znoja u tri sata i 15 minuta borbe za jubilarno deseto četvrtfinale Otvorenog prvenstva Australije u njegovoj karijeri – 3:1 (6:4, 6:7 (5), 6:2 i 6:3). I 18. duel sa Japancem Keijom Nišikorijem.

– Bila je ovo teška fizička borba. Medvedev igra fantastičan tenis, neverovatan mu je bekhend i nije napravio nijednu neiznuđenu grešku. Bilo je komplikovano slomiti njegov otpor, a pokušavao sam na različite načine. Ključni momenti bili su prilikom brejk lopti. Čekao sam, dočekao i iskoristio svoje šanse – sumirao je još jedan svoj dan u Melburnu srpski as, neposredno posle trijumfa nad Rusom koji je 24 sata ranije tvrdio da Đoković nije dominantan kao pre i da zato sve češće gubi od tenisera „novog talasa“.

Nije Novak morao da igra maratonski duel u pet setova, za šta se spremao pre ulaska u Rod Lejver Arenu, ali ga je rival primorao da se dobro istrči i naudara loptice za svaki poen. Počev od prvog seta, mada je celim njegovim tokom vodio glavnu reč, čak i kada je skoro deceniju mlađi momak brejkom za smanjenje zaostatka na 4:5 zakomplikovao već viđenu „egzekuciju“ u tom delu susreta. Novakovih 3:1 u drugom setu slutili su ubrzanje očekivanog trijumfa, međutim, preambiciozni ali hladnokrvni „baćuška“ je sustigao favorita, izborio taj-brejk i bolje se snašao u toj igri nerava. Ni dupla servis greška u finišu doigravanja nisu ga sprečili da pokaže zašto je izgubio samo jedan meč od početka sezone i nijedan set na ovom AO.

Hteo je finalista nedavnog turnira u Brizbejnu i više od toga, ali nije imao snage i umeća za iznenađenje. Posle 70 minuta rovovske borbe u drugom delu susreta, s mnogostruko više loptica razmenjenih sa osnovne linije nego u polju, Rus je počeo da gubi bitku sa fizičkim umorom i povredom, mada do kraja „u dvoboju“ kao da ima realnu šansu da ga dobije, dok je Srbin kao pravi šampion nalazio način da obnavlja energiju. I gura dalje, čak i posle teškog pada, kada su se smrzla srca svih njegovih navijača na Oz openu i šire. Na znanje, veštinu, iskustvo i ogroman trud ubedljivo je duplirao razliku u setovima, pa na sličan način dokrajčio „mladog lava“ u poslednjem činu „drame“.

Nišikori je ostao još duže na terenu (pet sati i pet minuta), ali je na Novakovu žalost dobio bitku sa Špancem Pablom Karenjom Bustom – 3:2.

– Nekako sam se nadao da ću čuti da je pobedio onaj drugi teniser, ali moram opet da igram sa Nišikorijem (smeh). Nadam se još jednom dobrom meču – bila je prva reakcija šestostrukog osvajača AO na pomen imena sledećeg rivala.

Kraj za Zvereva

Mnogi su videli Aleksandera Zvereva u samoj završnici trke za australijski tron, ne i Miloš Raonić. Kanađanin crnogorskog porekla je bio toliko maestralan u duelu sa favoritom iz Nemačke (4. teniser sveta) da je iako lošije rangiran (17) prosto „oduvao“ rivala – 3:0 (6:1, 6:1, 7:6). Dalje je prošao i Francuz Luka Puj, pošto je u žestokom okršaju izbacio Hrvata Bornu Ćorića – 3:1 (6:7, 6:4, 7:5, 7:6).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari