Nema čarobnog štapića za oporavak 1Foto: FoNet/AP

Košarkašice Srbije igraju danas za olimpijsku bronzu protiv reprezentacije Francuske koja je izgubila od SAD.

Biće to repriza finala Evropskog prvenstva u kome je Marina Maljković sa igračicama došla do zlata i velikim korakom započela put obnove ženske košarke. Dok su Francuskinje najavljivale osvetu za prošlogodišnji poraz, Srpkinje su imale jedan dan da se oporave posle izgubljene polufinalne utakmice. Razlika u raspoloženju bila je jasna – francuski tim je izašao na teren protiv ekipe koja nije izgubila na Olimpijskim igrama od 1992. godine sa devizom „hajde da igramo i uživamo pa šta bude“, srpske košarkašice ušle su u utakmicu svesne da mogu da odigraju ravnopravno sa Španijom i dobiju. Želja im nije nedostajala, snaga jeste.

– Ne postoji čarobni štapić, ili da svima damo čokoladu pa da bude bolje – rekla je selektorka Marina Maljković posle poraza od Španije, ističući da ne postoji univerzalan način da se ekipa oporavi posle poraza.

Utakmicu protiv Španije, Srbija je suštinski izgubila u prvoj četvrtini. Zaostatak iz prvog dela nije mogao da se nadokandi, pogotovu ne uz jako loš šut od 31 odsto (uz dva od 12 za tri) i nedostatka odbrane iz duela sa Australijom. Iako su u polufinalnoj utakmici delovale bez žara, nije im nedostajalo želje – samo ih je pobeda protiv Australijanki u kojoj su dale i preko onoga što mogu ostavila ispražnjenim. Na drugoj strani, Španija jeste u prethodnoj utakmici napravila preokret u poslednjim minutima ali Turska je mnogo manje zahtevan rival od Australije.

– Nekad ti bog da, nekad oduzme. Napravili smo čudo u četvrtfinalu. Upozoravala sam na opasnost protiv Španije. Imale su dobar šut, a kod nas nijedna nije imala svoj dan da se uključi. Nismo uspele da se naviknemo na njihovu preterano agresivnu igru, koja je bar dva puta agresivnija od SAD, najbolje ekipe ovde – rekla je Maljkovićeva.

U utakmici sa SAD, Francuskinje su parirale rivalkama nekih dvadesetak minuta da bi onda krajem treće četvrtine napravile seriju od 11 uzastopnih poena i prelomile utakmicu. Izabel Jakoubou, najefikasnija igračica u utakmici sa SAD, rekla je da se nje tim okreće bronzi.

– Treba da se osvetimo Srbiji koja nas je prošle godine pobedila u finalu Evropskog prvenstva, tako da imamo veliku želju da uzmemo tu medalju – rekla je francuska igračica koja igra na poziciji centra.

Selektorka Srbija najavila je tešku utakmicu, ne samo zbog prethodnog poraza od Španije već i zato što je francuski tim jači u odnosu na prošlu godinu.

– Zapamtite, čeka nas mnogo teža utakmica protiv Francuske nego i finalu EP. Francuska ima baš sve ono na šta smo ih dobili prošle godine, sada su to nadoknadili dovođenjem novih igrača – objasnila je selektorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari