(Ne)moguća misija Arsenala i Napolija 1Foto: EPA/ J.P Gandul

Poraženi timovi iz prvih sat i po dvomeča osmine finala fudbalske Lige šampiona imali su dve nedelje da se saberu, pregrupišu i spreme za preostalih 90 minuta borbe za Top osam elitnog takmičenja, a pobednici da smisle taktiku za čuvanje i(li) uvećanje stečenog kapitala.

Počev od Arsenala i Bajerna, odnosno Napolija i Real Madrida, čijim duelima večeras, u Londonu i Napulju, počinje rasplet ove faze LŠ.

Engleski klub, recimo, može samo da se uzda u katastrofalno izdanje Bavaraca i svoju vanserijsku partiju, daleko iznad trenutnih mogućnosti, uz prizivanje reprize ono malo slučajeva iz istorijata Lige šampiona, kada su timovi uspevali da izađu iz minusa od četiri pogotka i odu dalje. Da stvar bude još gora za (po merilima LŠ) prosečan sastav sa Emirejtsa na generalnoj probi za ključni sudar sa Bajernom, Mesut Ozil i kompanija doživeli su havariju u derbiju Premijer lige sa Liverpulom (1:3), što ih je spustilo na petu poziciju u prvenstvu, s čak 13 bodova manje od Čelsija. Jedna od retkih dobrih vesti ovih dana u ovom londonskom klubu je što nijedan igrač nema višak žutih kartona, a na spisku onih što zbog povrede nisu u stanju da igraju samo je, u veznom redu ne baš standardni, Santi Kazorla.

Bajern mnogo raspoloženiji dočekuje ovaj susret. Em su ga golovi Tijaga (2), Milera, Robena i Levandovskog stavili u položaj apsolutnog favorita, em je poslednji put ispao u osmini finala LŠ pre šest godina, em je u strašnoj seriji u nacionalnim takmičenjima. Posle pet komada u mreži Arsenala samo je jednom kapitulirao u remiju sa Hertom, a onda demolirao Hamburg u Bundesligi (8:0), demonstrirao silu protiv Šalkea u Kupu (3:0) i, prošlog vikenda, novom „tricom“ pokazao Kelnu gde mu je mesto u Bundes ligi.

Konačan epilog drugog dvomeča nije, pak, toliko predvidljiv. Real Madrid je bliži sledećem krugu, jer ima kvalitetniji tim i bolje pojedince od Napolija, ima i rezultat po svojoj meri, ali razlika sa Santjago Bernabeua (3:1) nije tolika da se Kraljevići mogu opustiti pred revanš, a kamoli pomisliti da će ih Napolitanci bez žestokog otpora pustiti da nastave s odbranom titule. Pogotovo zbog toga što izabranici Zinedina Zidana ove sezone igraju po sistemu toplo-hladno, pa su, recimo, u ove dve sedmice, upisali jedan poraz (od Valensije) i jedan remi (sa Las Palmasom).

Napoli se ne može pohvaliti stalnošću forme i rezultata. Šta više, pobedu protiv Kjeva, u prvom meču Serije A posle gostovanja na Pirinejima, pokvario je porazima u duelima sa Atalantom i Juventusom u Kupu, ali se minule subote iskupio s tesnih, a kao kuća velikih 1:2 na terenu Rome, pa nije da nema nikakvog pokrića za optimistička očekivanja od večerašnje utakmice.

Revanš mečevi

danas

Arsenal – Bajern (prvi meč 1:5)

Napoli – Real Madrid (1:3)

sutra

Borusija D – Benfika (0:1)

Barselona – PSŽ (0:4)

utorak (14. mart)

Juventus – Porto (2:0)

Lester – Sevilja (1:2)

sreda (15. mart)

Atletiko – Bajer (4:2)

Monako – Mančester S. (3:5)

*Sve utakmice igraju se od 20.45

Tri izuzetka

Samo tri puta se desilo da učesnici nekog od UEFA takmičenja u eliminacionim fazama ne sačuvaju prednost od četiri pogotka. Prvi je takav podvig napravio portugalski Leišoeš, kada je 1961. godine u Kupu pobednika kupova posle 2:6 od švajcarske ekipe La Šo-de-Fon u revanšu slavio s 5:0, u vreme kada se gol na strani nije posebno računao. Posle njih je naš Partizan šokirao Kvins Park Rendžers 1984. u Kupu UEFA, pošto su Mance, Kaličanin, Ješić i Živković u Beogradu (4:0) poništili ogroman minus iz Engleske (6:2). Najzad, Real Madrid je u istom takmičenju 1985. prvo izgubio od Borusije iz Menhengladbaha (1:5), a potom joj uzvratio s 4:0 i prošao dalje, sve do trofeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari