Nesvakidašnji slučaj u francuskoj ligi: Po čemu je napadač Monaka Balogun sličan Zlatku Vujoviću? 1Foto: EPA-EFE/CJ Gunther

Jedan od derbija 23. kola francuskog fudbalskog prvenstva odigran je između lanjskog vicešampiona Lansa i Monaka.

Oba tima su u vrhu i bore se za mesto u Ligi šampiona.

Gosti iz Kneževine su pobedili s 3:2 pobedonosnim pogotkom Japanca Takumija Minamina u nadoknadi vremena.

Kiksevi Srebrne lisice i iskupljenje Paulete

Golu se najviše obradovao njegov saigrač Florijan Balogun, Arsenalovo dete, koji je prošao sve mlađe selekcije engleske reprezentacije, a opredelio se da u seniorskoj konkurenciji igra za američki nacionalni tim, jer je rođen u Njujorku.

Napadača, koji je u prošloj sezoni bio jedan od vodećih strelaca francuske lige (21 gol) u dresu Remsa kao Arsenalova pozajmica, londonske „tobdžije“ su prodale Monaku za 30 miliona evra.

Balogun bi bio Monakov tragičar da Minamino nije izvadio „fleke“. Jeste u 19. minutu postigao prvi gol na meču (u drugom poluvremenu mu je pogodak poništio VAR), ali u 83. minutu, pri 2:2, nije iskoristio penal.

Nije ni prethodna dva, prva dva u ovoj sezoni, i to u jednoj utakmici, u šestom kolu. Oba puta mu je na stadionu „Luj Drugi“ odbranio golman Nice Poljak Marćin Bulka. Gosti su se kući vratili pevajući – 1:0.

Gledano od 1988. još dvojici se desilo da u francuskom šampionatu kiksnu iz prva tri penala u sezoni.

Italijanski napadač Fabricio Ravaneli, čuvena Srebrna lisica zbog svoje sede kose, stigao je u Marselj iz Midlzbroa 1997, kad se godina u Francuskoj već zahuktavala.

Na meču s Renom u gostima golman mu je odbranio jedanaesterac, ali se Ravaneliju posrećilo da mu lopta dođe u noge pa je postavio konačnih 2:0.

Tri nedelje kasnije, kada je na Velodromu savladan Kan (2:0), nije se istakao oči u oči sa Sebastjenom Frejom.

U pretposlednjem kolu na Azurnoj obali je odoleo Strazbur (0:0), a Ravaneli nije iskoristio ni treći penal.

U sezoni 2002/03. Portugalac Pedro Pauleta je u dresu Bordoa bio drugi najbolji strelac lige (23 gola), iza Kongoanca Šabanija Nonde iz Monaka (26).

Nije iskoristio jedanaesterce protiv Lila i na oba meča s Olimpikom iz Marselja.

Iskupio se u poslednjem kolu. Opet se našao oči u oči s golmanom Lila, ali ga je nadmudrio. Bio je strelac i prvog gola u pobedi s 2:0 i to su bile njegove zasluge za kartu za Evropu koju je Bordo izvadio na poslednjem meču.

Život Olmete pre Barija

Dešavalo se za više od tri i po decenije da jedan igrač ne realizuje tri uzastopna penala, ali pošto je bar prvi realizovao.

Događalo se i da jedan igrač podbaci na sva tri meča uzastopce na kojima ima šansu s bele tačke, a to je bio slučaj nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Zlatka Vujovića u sezoni 1988/89, jedinoj u Kanu, između igara u Bordou i Pari Sen Žermenu.

Vujović, s kojim je u drugoj polovini sezone igrao brat blizanac Zoran (takođe došao iz Bordoa), doneo je Kanu pobedu s 2:1 u 13. kolu protiv Rasinga iz Pariza s 2:1 golovima iz penala.

Dvaput je nadmudrio Paskala Olmetu, koji je urezan u sećanja Zvezdinih navijača kao golman Marselja u finalu Kupa šampiona u Bariju 1991, koje je u korist crveno-belih odlučeno s bele tačke.

U 28. kolu Vujović je bio trostruki strelac u domaćoj pobedi protiv Strazbura (4:1). „Poker“ mu je izmakao jer nije realizovao penal.

Sledeći put, u 30. kolu, Kan je kod kuće savladao Marselj (3:1). Vujović je pogodak dao iz penala, ali je još jednu takvu priliku nije zatim materijalizovao.

U finišu šampionata, u 36. kolu, Kan je pred svojom publikom remizirao s Mecom (1:1). Vujović se pri 0:0 opet nije istakao iz jedanaesterca.

Kan je završio u donjem delu tabele, ali je nekadašnji as splitskog Hajduka bio na deobi drugog mesta liste strelaca (po 18 golova s Englezom Glenom Hodlom iz Monaka, Žan-Pjer Papen iz Marselja najubojitiji s 22).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari