Nezadovoljan (pre)raspodelom para za sport 1

Zbog, kako tvrdi, političke odluke da se Odbojkaškom klubu „Bambi volej“ iz opštinskog budžeta dodeli samo 50.000 dinara za tekuću godinu, dugogodišnji predsednik i trener kluba Adis Micanović odlučio je da štrajkuje glađu.

Od prošlog ponedeljka, kada je počeo štrajk ispred zgrade Opštinske uprave u Prijepolju, više od hiljadu građana potpisalo je peticiju kojom daje podršku Micanoviću sa zahtevom da se izmeni odluka Komisije koja je odlučivala o raspodeli finansijskih sredstava za ovu godinu.

Na konferenciji za novinare Nebojša Žunić, član Opštinskog veća zadužen za sport, uputio je apel Micanoviću da prekine štrajk glađu jer time ne doprinosi rešavanju problema tim pre što je, kako je istakao, Komisija za raspodelu sredstava namenjenih sportskim klubovima usaglasila stav da se pomenutom klubu ipak odobre simbolična sredstva kako ne bi podlegao pod stroge zakonske norme kad je u pitanju nenamensko trošenje budžetskih para.

– Većina članova Komisije je predlagala da se OK „Bambi volej“ u celini uskrate sredstva po konkursu za ovu godinu, a to bi značilo gubitak prava za bilo kakve zahteve prema Opštinskom veću u ovoj i narednoj godini. Nismo hteli da doprinosimo novim problemima u klubu i Komisija je, potom, usaglasila predlog koji ne znači diskriminaciju već sankciju zbog toga što nisu u celom iznosu opravdana sredstva dodeljena klubu prošle godine, kazao je Žunić.

Takođe je naglasio da, prema zakonskim propisima, opština nije u obavezi da finansira ni jedan sportski klub, već učestvuje samo u sufinansiranju, a navedeno je i da je odlukom Opštinskog veća ovom odbojkaškom klubu pre mesec dana odobreno vanredno 150.000 dinara za učešće na kvalifikacionom turniru za popunu Prve B lige.

– Trener tada nije krio oduševljenje tim gestom o čemu su pisali neki mediji, a onda je, zbog očiglednog prekršaja propisa o namenskom trošenju sredstava u prošloj godini, usledio obrt. Zato je, po zahtevu opštine, podneta prijava protiv OK „Bambi volej“, predsednika i trenera od kojih se traži da u roku od tri dana vrate spornih 250.000 dinara koliko je prošlogodišnjom raspodelom dobio za medijsku promociju, a koja su vraćena Klubu. Umesto da novac odmah bude vraćen i u budžet, on je završio ko zna gde, a mi smo dobili politički slučaj, štrajk glađu, prozivke, rekao je Žunić.

Adis Micanović ne odustaje od svoje namere da na ovako drakonski način utiče da se odluka o raspodeli para namenjenih sportskim klubovima promeni. „Ako je istina ovo što govore neka me odmah uhapse i procesuiraju. Ako nije, neka nam daju pare ili neka predsednik opštine kaže da se u donošenje odluke o raspodeli sredstava umešao koalicioni partner jer sam početkom godine predočio javnosti da sam podneo krivičnu prijavu zbog pretnji, ucena i obmane“, kaže Micanović.

Naime, nakon afere koju je izazvao nastup Micanovića u javnosti, firma za medijsku promociju vratila je novac klubu. „Ići ću do kraja, jer, kao što sam rekao, rešenje ima. Neka ga vlast nađe“, uporan je u svojoj nameri trener prijepoljskih odbojkašica okupljenih u klubu „Bambi volej“.

Ozbiljne afere

Situacije je još kompleksnija ako se zna da prijepojski Sportski savez, kao udruženje građana ali čije rukovodstvo godinama „bira“ politika, potresaju već dve godine veoma ozbiljne afere. U jednom trenutku su čak bila i dva predsednika i dva rukovodstva, što je bio rezultat promene na vlasti u opštini. Neki od sporova rešavaju se i na sudu i procesi su u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari