Ni makac iz vrzinog kola 1Foto: STARSPORT

Nema kraja brukanju i propadanju srpskog rukometa.

Jovica Cvetković nije prvi i sigurno neće biti poslednji selektor čijim odlaskom je arhivirana neka neuspela takmičarska misija, jer su smene ili iznuđena povlačenja šefova stručnih štabova selekcija stari obrazac ponašanja nacionalnog Saveza u kriznim situacijama, ali je rastanak sa predvodnikom dvanaestoplasirane reprezentacije na nedavnom prvenstvu Evrope za rukometaše podigao više prašine nego neki drugi razlazi. S mnogo razmenjenih niskih udaraca i (polu)istinama svih strana u ringu taštine, neznanja i neodgovornosti.

– Imao sam problematične igrače… I pre mene su pravili velike ispade i imali zaleđinu od nekoga iz Saveza. Nisu se borili, a to nije taktika nego ličnost igrača. Ne mogu nikoga da nateram da trči. Hteo sam sve da ih oteram i poslednji meč igram sa sedam igrača. LJudi pričaju o brzom rukometu, kako to da se igra sa igračima koji nisu spremni? Oni ni neće da igraju ono što se od njih traži – pitao je članove Upravnog odbora RSS bivši selektor pre nego što je sa 10 glasova protiv i jednim za odbačen njegov izveštaj o dešavanjima pre januarskog EP i tokom takmičenja u Hrvatskoj, čije je javno optuživanje igrača za lumperajke između utakmica i defetističko rezervisanje povratnih karata pre kraja prve faze šampionata, s posebnim akcentom na ponašanje Petra Nenadića, Dobrivoja Markovića, Darka Đukića i Nemanje Zelenovića, pokrenulo opšte iznošenje prljavog veša u javnost.

– Umirao sam od cigareta i kafe, ali nisam bio pijan. Neka neko dokaže ako me je video pijanog. Pijan sam bio kad sam stvarao Nenadića, Šešuma koji je godinu dana bio na klupi u Vespremu. Možda sam bio pijan od muke – zaključio je svoju verziju događaja u januaru i pre toga.

Isprozivani igrači su se nekoliko dana pre toga (od)branili žučnim pismom medijima. Naravno, bez pojedinačnih potpisa na uvid.

„Cvetković nije bio na 86 odsto treninga. A i kada jeste pušio je u sali gde se trenira! U trenerci sa grbom Srbije! Na pušenje u svlačionici pred svaku utakmicu smo navikli, to nije novina. Nijednom tokom Evropskog prvenstva selektor nije putovao sa ekipom autobusom, već privatnim kolima. Nije se znalo kad su doručak ili večera, kada se kreće iz hotela… Za sedam dana u hotelu račun je bio 1.200 evra samo za alkohol! Pod dejstvom alkohola je napao i udario potpredsednika Saveza, Dragana Škrbića. Prisutni igrači su ih razdvajali i smirili strasti. U najmanju ruku je sramotno i ružno da svoje neznanje, nered i skandale Jovica Cvetković pravda preko naših leđa“, u glas su poručili pojedini ili svi reprezentativci, spočitavajući šefu i da za neke od njih nije znao gde igraju pre nego što su se sreli na treninzima.

Savez je pokušao saopštenjem da ih primiri, a kako se to nije desilo, a Cvetković nije odstupio od svoje priče, članovi UO su na poslednjem zvaničnom susretu u oči u oči, pred svedocima, ušli u prepucavanje i ispitivali ga zašto je dozvolio navedene incidente, zbog čega nije ispunio obećanje i reorganizovao tim itd.

– Nije tačno da Savez nije obezbedio uslove reprezentaciji. Jovice, očekivao sam više samokritičnosti, tvoj izveštaj ne sadrži dosta toga. Nismo mi birali igrače i pravili taktiku, nego ti. Niko ti se nije mešao u izbor – tvrdi višegodišnji generalni sekretar, a sada predsednik RSS Božidar Đurković.

Vladan Matić i Nenad Peruničić, kao naslednici Cvetkovića dobili su vruć kesten u ruke, LJubomir Obradović dobio je blagoslov da nastavi rad sa ženskom selekcijom, ostaje samo da se vidi koliki je njihov vek trajanja.

Vrteška na klupi

Jovica Cvetković 2006-2009

Sead Hasanefendić 2009-2010

Veselin Vuković 2010-2013.

LJubomir Vranješ 2013.

Vladan Matić 2013-2014.

Dejan Perić 2014-2016.

Jovica Cvetković 2016 – februar 2018.

Vladan Matić/Nenad Peruničić februar 2018 –

Veselin Vujović: Selektori po kazni

– Dolazite u nešto što je toliko isprljano, umlaćeno da vi ne možete da sperete to blato. Pametan sačeka da se blato osuši, pa ga sastruže. Niko više nije svestan šta je kriterijum da neko bude selektor. U ovom momentu je pozicija selektora više kazna nego čast i privilegija. Nemamo cilj, strategiju, poverenje. Došli smo u situaciju iz koje ne vidim izlaz – rekao je tokom EP u Hrvatskoj nekadašnji šef stručnog štaba Državne zajednice Srbije i Crne Gore, već neko vreme zadužen za reprezentaciju Slovenije, inače Cvetkovićev saborac iz igračkih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari