Nije lako teretana pa trening 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana privode kraju pripreme za start takmičarske 2020/21.

Neizvesnost prouzrokovana pandemijom koronavirusa, nadograđena nadgornjavanjem crveno i crno-belih zbog čega je paralisano zakonodavno telo ABA lige u kojem se jedino konsenzusom može izaći iz pat pozicije, pomerila je akcenat sa sportskog igrališta.

Međutim za nekih petnaestak dana basketara bi trebalo da se i zvanično zakotrlja širom regiona, ali i u takmičenjima pod okriljem Evrolige.

Novica Veličković, kapiten crno-belih, biće predvodnik generacije koju će sa klupe voditi trener Vlado Šćepanović.

Uprkos zdravstvenim problemima i samo decenijskim stažom u Partizanu, Veličković vrlo optimistično doživljava start nove sezone.

Opušten, neformalan i pristupačan, kako za saigrače, uopšte kolege, ali i novinare, Novica je u razgovoru za klupsku televiziju dočarao kako ga u timu percipiraju.

– Zovu me ‘starac’ gotovo svi. Pričamo i o godinama, ko ima koliko, kažu mi da imam 60 – našalio se Veličković na račun činjenice da je sa 34 od pojedinih saigrača stariji i više od decenije.

Nemanja Gordić je faktički jedini, uz kapitena Novicu, u četvrtoj deceniji života.

– Lično mi više odgovara da treniram ujutru i uveče, teško mi je i da stojim tri sata… Šalim se naravno. Starijim igračima kao što sam ja sigurno prija više slobodnog vremena, ali nije lagano da spojiš teretanu i trening. Sve ima svoje prednosti i mane. Najbitnije je da dođeš pre treninga, da uradiš šta je potrebno da se pripremiš za trening – jasan je kapiten crno-belih, kojem će naredna, gledano kroz dva mandata, ujedno biti i deseta seniorska sezona u voljenom klubu.

Partizan je tokom priprema ostvario svih šest pobeda; doduše protivnici nisu bili iz samog evropskog krema, ali su trijumfi poslužili za uigravanje i sagledavanje mogućnosti, kako timskih, tako i individualnih.

– Iz perioda gde se više akcenat bacio na fizičku spremu i na upoznavanje taktičkih zamisli došli smo do terena, da vidimo gde smo i šta smo. Bilo je šest utakmica i sa jedne strane kada imaš toliki broj utakmica nemaš dovoljno vremena za kvalitetan trening. Kroz utakmice smo ispravljali neke greškice, bitno je videti sada šta i kako i reagovati – poručio je Veličković.

Negovati „hemiju“

Novica Veličković neretko govori o važnosti dobrog ambijenta u ekipi. Zarad stvaranja timske hemije, spreman je da se našali na sopstveni račun; približi strancima i potrudi da shvati koje ih stvari pokreću, način komunikacije opušta i šta doprinosi njihovom većem samopouzdanju.

„Sve su super momci. Prošle godine smo imali hemiju i pored taktike i svega drugog činila je mnogo dobrog za rezultate. I ove godine ćemo sigurno da gledamo da gajimo iste stvari“, ubeđen je kapiten Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari