Nije šija nego vrat 1Foto: EPA/ ENNIO LEANZA

Ničim izazvana, Svetska fudbalska federacija je akcenat svojih aktivnosti sa (ne)potrebnih takmičarskih inovacija prenela na istoriju fudbala, svojevoljno i bez naročito jake argumentacije prekrojivši njen odeljak sa planetarnim klupskim šampionima.

Odlukom FIFA mnogi klubovi ostali su bez ove prestižne titule, jer se neko dosetio da 17 godina posle uvođenja Svetskog klupskog prvenstva iz pomenute statistike izbriše osvajače Interkontinentalnog kupa, koje je trajalo od 1960. do pokretanja (akterima sadržajnijeg i jačeg) takmičenja.

„FIFA je prepoznala i cenila sve inicijative osnivanja svetskih klupskih prvenstava tokom istorije. Takva je situacija i sa turnirima na kojima su učestvovali evropski i južnoamerički klubovi, poput Kupa Rija 1951. i 1952. godine i Interkontinentalnog kupa. Ipak, FIFA je 2000. godine počela da organizuje Svetsko klupsko prvenstvo na kojima učestvuju predstavnici svih šest konfederacija. Pobednici tih takmičenja su timovi koje FIFA zvanično smatra svetskih klupskim prvacima“, glasi zvanično obrazloženje odluke FIFA.

Logične zbog činjenice da na Svetskom klupskom šampionatu ima mesta za sve najbolje kontinentalne prvake, ali besmislene zbog toliko zakasnelog ispravljanja „nepravde“ prema osvajačima azijske i afričke Lige šampiona, na primer, jer iz tih i ostalih krajeva planete (iz raznih razloga) nikada nije stigao nijedan pobednički tim. Sve ove decenije davale su ih samo Evropa i Latinska Amerika, zbog čega su nekadašnji dueli osvajača Kupa evropskih šampiona i Kopa Libertadores imali težinu i poentu. Na primer, kao kada je naša Crvena zvezda 1991. godine dobila čileanski Kolo Kolo 1991. godine u Tokiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari