Nik Kirjos u elementu: Đoković bi "pojeo" Samprasa 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dugo je bio jedan od onih igrača koji su konstantno pokušavali da devalviraju neponovljive rezultate Novaka Đokovića, međutim negde od momenta kada je Srbin doživeo ogromnu nepravdu na Australijan openu, Nik Kirjos postao je veliki poštovalac lika i dela najboljeg tenisera u istoriji ovog sporta.

U opširnom intervjuu za Atletik, Kirjos se bavio i dostignućima nekadašnjih asova poput Andrea Agasija i Pita Samprasa, odnosno Borisa Bekera, a sve sa cilje da što verodostojnije prikaže rezultate koje u poslednjih desetak godina ostvaruje Novak Đoković.

– Igra je bila tako spora u ono vreme. Gledao sam Borisa Bekera i ne govorim da nisu bili kvalitetni u svoje vreme, ali reći da bi bili tako dobri danas je apsurdno. Tada su se snažnim servisima nazivali oni od 197 do 200 kilometara na čas. Ljudi poput mene serviraju 220 na sat konstantno i u uglove terena. Potpuno druga teniska igra – ilustrativan je Kirjos praveći paralelu tenisera koji su igrački zenit imali pred kraj 20. veka sa teniskim asovima današnjice.

U daljem izlaganju, Kirjos je uporedio stil igre Pita Samprasa, osvajača 14 grend slemova, sa tenisom koji igra Novak Đoković, najtrofejniji u datom kontekstu otkad se tenis igra.

– Ne govorim da ne bi pronašli svoj put, ali servis volej, raditi to danas sve vreme… Morali biste da servirate 220, jer ukoliko je brzina manja od toga, čoveče, Đoković vas živog pojede. Bukvalno vas pojede živog. Sećam se kada je Lejton Hjuit uništio Samprasa jedne godine na US Openu. To je bio prvi prototip čoveka koji je mogao da vrati servis. Učinio je da Sampras izgleda kao sr..e. А šta bi tek Đoković uradio nekome poput Samprasa. Bilo bi to čišćenje. Ako je Lejton to uradio, Đoković bi ga uništio. Pojeo bi ga živog – tvrdi Kirjos.

Inače, Đokoviću je upravo Sampras bio omiljeni teniser dok je odrastao i neko čijim se uspesima divio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari