Nikola Jokić ofanzivno odličan, Nagetsi ipak izgubili od Portlanda 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER (arhiva)

Kao ekipa sa prednošću domaćeg terena, čini se da Denver nije mogao da dobije nezgodnijeg rivala nego što je Portland. Opterećeni povredama gotovo svih bitnijih igrača iz spoljne linije, Nagetsi su već na startu četvrtfinala Zapadne konferencije doživeli brejk koji je u potpunosti izrežirao Demian Lilard.

Nikola Jokić pružio je ofanzivno odličnu partiju, međutim defanzivno čitav tim nije imao rešenja za jednu od šuterski najpotentnijih ekipa, koju je gotovo nemoguće pobediti kada na utakmici za tri šutira oko 50 odsto – 109:123.

Moraće u Nagetsima da osmisle kako da trijumfuju u narednom meču, takođe u Pepsi centru, u kojem je na startu serije bilo dozvoljena popuna do 40 odsto kapaciteta hale.

Portland je u rotaciji od samo osam igrača napravio brejk, pokazavši koliko će problema imati Denver u nastavku serije da iskompenzuje odsustvo Mareja, Bartona i Rozira.

Generalno, doprinos bekova bio je mizeran na početku serije (zbirno 31 poen) i to je bila ključna razlika u odnosu na uticaj koji je ostvarila spoljna linija Portlanda.

Nikola Jokić je ofanzivno odigrao odlično i postigao 34 poena, uz 16 skokova.

Za njega atipično, duel je završio sa samo jednom asistencijom, što je raritet ne samo kada se pogleda prosek njegovih dodavanja u regularnom delu (8,3) već i u plej-ofu (6,9).

Možda je to indikator nešto lošijeg razumevanja sa Kampacom, Morisom, Hauardom… koji nemaju tako istančanu komunikaciju sa najboljim centrom današnjice, a verovatno ni sposobnosti da maksimalno materijalizuju njegova izvanredna bek-dor dodavanja. Jokić je samo u prvoj deonici ubacio 13 poena, međutim i tada se moglo naslutiti da će to biti Lilardova noć. Prelako je lider Portlanda probijao prvu liniju odbrane i dobijao mogućnost za produktivan protok lopte, koji su u trojke pretvarali Entoni (4/8), Sajmons (4/5) i Mekalum (3/7). Portland je sa 19 ubačenih trojki postavio rekord kluba u plej-ofu.

Do poslednje deonice, Denver je uspevao da apsorbuje sjajno izdanje Portlanda. Jokić je do poluvremena ubacio 22 poena; Kampaco (5as) i Porter Junior (25p) bili su među inicijatorima preokreta u trećoj deonici i prednosti od maksimalnih devet poena, međutim defanzivno ništa nisu mogli izvanrednom Lilardu.

Plej Blejzersa radio je šta je hteo: konstantno je razigravao saigrače (13as) i sa 34 poena bio najefikasniji u svom timu. I rotacija od svega osam igrača bila im je dovoljna; na 29 timskih asistencija, samo je Pauel imao negativan indeks, u poređenju sa Denverom, u čijim su redovima gotovo svi završili u „minusu“. U poslednjoj četvrtini, među Blejzersima razigrao se i Nurkić (16p, 12sk) tako da je tri minuta pre kraja duel već bio završen, pošto su gosti imali kapitalnih + 15.

Bruklin se na startu plej-ofa sve do drugog poluvremena mučio sa Bostonom, ali su u nastavku Durant, Harden i Irving izrežirali trijumf Netsa (104:93). Strašni trio zbirno je ubacio 82 poena; Durent 32 (uz 12 skokova), Irving tri manje, a Harden bio blizu tripl-dabla (21p, 8sk, 8as).


Brejk Dalasa u Los Anđelesu
Predvođen sjajnim Lukom Dončićem (31p, 11as, 10sk), Dalas je brejknuo LA Kliperse (113:103), odigravši jednu od najboljih ovosezonskih partija. Vodili su 38 minuta, ubacili 17 trojki (47 odsto) i primirili Lenarda i DŽordža u poslednjoj deonici, u kojoj je slovenački reprezentativac dao samo poen ali je razigravao saigrače.


Plej-of
Četvrtfinale
Istok
Milvoki – Majami 109:107 pp
Bruklin – Boston 104:93
Filadelfija – Vašington sinoć
NJujork – Atlanta jutros
Zapad
LA Klipers – Dalas 103:113
Denver – Portland 109:123
Finiks – LA Lejkers sinoć
Juta – Memfis jutros

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari