Nina Radovanović iz medija saznala da neće učestvovati na EP: Ako me Srbija ne želi, boriću se pod zastavom druge zemlje 1Nina Radovanović. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bokserka Nina Radovanović, koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju stigla do četvrtfinala i bila na pobedu od toga da obezbedi medalju za Srbiju, nije pozvana u reprezentaciju koja će učestvovati na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Na Svetskom prvenstvu u martu stigla je do osmine finala, ali odlukom selektora Marka Tubića i Bokserskog saveza Srbije, nije učestvovala na letošnjim Mediteranskim igrama.

U intervjuu za Sport klub istakla je da će se takmičiti pod zastavom neke druge zemlje, ukoliko od Ministarstva za omladinu i sport i Olimpijskog komiteta bude dobila odgovor da Srbija ne računa na nju.

„Prvi put sam se mnogo više potresla i nisam bila spremna da prihvatim da neću učestvovati na Mediteranskim igrama i slušala sam žensku intuiciju, koja u mom slučaju nije zanemarljiva. Preduzela sam sve, pisala svim institucijama uključujući i Međunarodni olimpijski komitet, organizatore u Alžiru… Ukazivala sam da sam spremna da učestvujem pod bilo kojim uslovima jer sam od boksera i bokserki u Srbiji ispunila bezuslovno pravo na učešće kao olimpijka. Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Nisam bila prijavljena“, rekla je Nina Radovanović za Sport klub.

Ona je dodala da je Olimpijski komitet Srbije finansirao deo priprema u Italiji za nastup na Evropskom prvenstvu, ali da je po povratku iz medija saznala da neće učestvovati na ovom takmičenju.

„Usledili su sastanci u Ministarstvu omladine i sporta na moje insistiranje. Posle toga sam prvi put dobila uveravanja da je Srbija zainterosavana za mene i prvi put je OKS iskazao spremnost za saradnju. Komitet je finansirao deo mojih priprema za EP i jasno pokazao da želi da isprati moj put i ka Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Doduše, i dalje ne lično, ali posredstvom BSS. Sprovodila sam pripreme na najvišem nivou, kao i uvek, predano i profesionalno. Kada sam se vratila iz italije, usledilo je obaveštenje iz medija, gde se jasno navodi da drzava Srbija ne želi Ninu Radovanović kao predstavnika na EP i ne vidi je kao deo tima“.

Nina Radovanović iz medija saznala da neće učestvovati na EP: Ako me Srbija ne želi, boriću se pod zastavom druge zemlje 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uprkos tome što je prošla pripreme za Evropsko prvenstvo Radovanovićeva se nije našla na spisku reprezentativki, pa kaže da se oseća kao da je izgubila borbu van ringa, ali da neće odustati od svoje želje da učestvuje na Igrama u Parizu 2024. godine.

„Poštujem odluke države Srbije, bez obzira što žalim za propuštenom šansom da osvojim medalju. Bila sam pre 12 godina članica prve reprezentacije u istoriji i do danas sam uspela da odvedem ženski boks u Srbiji do Olimpijskih igara. Sada ću se radovati nekim budućim ženama u srpskom boksu, bez obzira na to gde ću nastaviti svoju karijeru i ostvarivanje snova, kao i da se bavim onim što smatram svojim životnim pozivom. Pravo na bavljenje sportom i takmičenje mi niko ne može uskratiti ponovo. Kao nepopravljivi legalista, žalim što nije poštovana zakonska procedura da budem pozvana na izborni meč, kojim bi se uklonila svaka sumnja u ovakvu odluku. Ovako ostaje da sam izgubila još jednu borbu van ringa“, kaže srpska bokserka, i dodaje:

„Naravno da ću iskoristiti šansu da nastavim takmičenje pod nekom drugom zastavom, ali tek kada dobijem jasan odgovor države Srbije da nisam više deo njenog sportskog sistema“.

Nina Radovanović je višestruka prvakinja Srbije, šampionka Balkana, pobednica poslednjeg Kupa Nacija, kao i osvajačica prestižnih turnira „Beogradski pobednik“, „Zlatna rukavica“, „Ištvan Bočkai“.

Ima i zapaženu karijeru u profesionalnom boksu, jer je bila svetska šampionka u organizaciji IBO, bila je izazivačica i za veliku WBO titulu, a u pro ringu ima skor od 14 pobeda (3 KO) i 4 poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari