Ognjen Dobric (R) and Matej Rudanfoto STARSPORT

Posle osvajanja ABA lige u triler završnici finalnog serijala sa Partizanom, košarkašima Crvene zvezde je plej-of domaće Superlige legao kao osnovcu pismeni iz matematike u junu mesecu.

Mentalno i fizičko prezasićenje sigurno je uslovilo da posle trijumfa od 36 poena razlike u prvom meču, crveno-beli dožive poraz od Mege u naselju „Braće Jerković“ i da zbog toga u večerašnjoj majstorici, u hali „Aleksandar Nikolić“ dodatnom potrošnjom pokušaju da dođu do finalnog serijala sa FMP (18.30).

Poraz od „ljubičastih“ može se protumačiti na više načina; najlakši i najčitljiviji jeste onaj u kojem bi obilovali izgovori sadržani u činjenici da će majstorica biti čak 74. meč crveno-belih u tekućoj sezoni, kao i da je psihičko pražnjenje posle osvajanja regionalne titule dovelo do nedopustivog opuštanja i nesnalaženja u drugom meču polufinalnog serijala.

Objektivnija perspektiva trebalo bi da se odnosi na utisak da je Zvezda i u datim okolnostima morala da presliša Megu koja u Superligi igra bez četvorice možda i najvažnijih igrača: Jovića, Matkovića, Kazalona i Đurišića.

Napad koji je Zvezda prezentovala u drugom poluvremenu, na zonu Mege, koja je pak taj vid odbrane igrala 20 minuta, trebalo bi da bude samo potvrda Dejanu Radonjiću u kom obimu i na kojim mestima aktuelni sastav mora da doživi rekonstrukciju tokom leta.

Preduslov je, naravno, da crnogorski stručnjak i osvajač petnaest trofeja sa crveno-belima produži saradnju koja mu ističe krajem juna i da momentalno krene sa analizom tržišta, na kojem se već dobrano kasni sa pravovremenim reakcijama.

Istovremeno, u Zvezdi će morati da se zahvale pojedincima na saradnji, naprosto, crveno-belima je potrebna igra u bržem ritmu, na veći broj poseda i traženja lakih poena, uz manju potrošnju igrača. Za takav stil igre potrebni su mlađi, atletski predisponiraniji i brži, odnosno okretniji igrači na svim pozicijama, počevši od pleja.

Nejt Volters se gotovo sigurno više neće vraćati na Mali Kalemegdan, upitan je i ostanak Stefana Markovića, koji ne može biti ništa više od treće opcije na jedinici. Nikola Ivanović ima ugovor i za narednu sezonu i u nekoj projekciji trebalo bi da ostane prva alternacija na pleju.

Zvezda želi da sa Ostinom Holinsom produži ugovor, čini se i da im se interesi poklapaju, međutim i ukoliko Amerikanac ostane, moraće da se pronađe primarna opcija na mestu beka šutera. Uspeli su crveno-beli ove sezone nekako da iskompenzuju nedostatak igrača koji sa distance šutira 40 odsto, ima pouzdan šut iz driblinga i igru jedan na jedan, međutim za iskorak u Evroligi više sebi ne bi smeli da dozvole sličan luksuz.

Izgled ekipe, naravno, biće uslovljen ostankom Nikole Kalinića. Najkompletniji košarkaš Zvezde odigrao je možda i prvu evroligašku sezonu u karijeri u ulozi apsolutnog lidera, defanzivno je odgovarao na sve izazove, u napadu se savršeno snalazio u improvizacijama, najčešće na niskom krilu i četvorci, međutim za veće domete u Evroligi trebalo bi da dobije kompletnije saigrače na dvojci i četvorci. Još uvek je neizvesno da li će Kalinić ostati na Malom Kalemegdanu.

U ugovoru ima opciju da može da ode u slučaju atraktivnije ponude i nema sumnje da će tokom leta biti interesantan najbogatijim evropskim klubovima. Porodične okolnosti i činjenica da je nedavno prvi put postao otac argumenti su koje bi na Malom Kalemegdanu mogli da upotrebe prilikom predstojećih razgovora.

Zvezda će sigurno napraviti temeljnu rekonstrukciju centarske linije. I sam Radonjić je priznao da su za vreme pravljenja ekipe napravljeni određeni propusti tokom pregovora sa potencijalnim rešenjima na petici, što je za posledicu imalo da u trofejnu fazu sezone Zvezda zakorači sa Kuzmićem i Mitrovićem na petici i Davidovcem kao rešenjem u niskoj petorci.

Kraj za Simonovića i Vajta

Nema nikakve sumnje da će Marko Simonović i Eron Vajt završiti sa svojim mandatima u Zvezdi, kao i da će crveno-beli po hitnom postupku započeti pregovore sa Davidovcem u vezi sa novim ugovorom. Da bi bila kompetitivnija u narednoj sezoni, Zvezdi je neophodno da dovede atletski predisponiranu i šuterski konstantniju opciju na krilnom centru (izvesno iz inostranstva), ali i startnog centra. Radonjić je trener starog kova i verovatno će prvenstveno tražiti klasičnu peticu. Dakle, za veći iskorak, ali i bržu košarku, sa više poseda i lakih poena, crveno-belima će biti neophodna tri do četiri pojačanja, pod uslovom da Holins, Davidovac i Kalinić ne promene košarkaške adrese tokom leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari