Nova lica, stari naredbodavci 1Foto: STARSPORT

Osim što je traženo da izbori u Fudbalskom savezu Srbije budu sprovedeni do 15. decembra, što je Danas najavio pre identične odluke Skupštine FSS, iz Evropske fudbalske federacije naloženo je još nekoliko važnih stvari aktuelnoj vrhuški, pa je po diktatu UEFA promenjen i saziv Sudijske komisije, jer je rad prethodne viđen kao jedan od generatora neregularnosti takmičenja.

Naravno, sa autonomijom u njenom sastavljanju, pa je tako trojku Milan Karadžić (predsednik) – Boško Jovanetić (član) – Milan Srećković (član) zamenila četvorka Dejan Filipović (predsednik) – Bojan Stojanović (zamenik) – Nenad Đokić (član) – Dejan Santrač (član), a ona Odboru za hitna pitanja predložila novu listu sudija za sezonu 2021/2022.

Iznenadivši javnost brisanjem imena više poznatijih arbitara, poput internacionalca Danila Grujića, bez obzira što su on i njegove odstranjene kolege vukle razne repove iz prošlosti.

– Ovo je još jedna u nizu Sudijskih komisija postavljenih da bi slušala koga treba, a ne zbog toga da bi vratila sudijsku organizaciju tamo gde joj je mesto, tako što bi radila na vraćanju autonomije sudijama i popravljanju ugleda lika sudije, odnosno školovala mladi kadar od znanja i integriteta. Poslednje kadrovske promene vidim kao neki bajpas, kao privremeno krpljenje stvari pod pritiskom. Politike, pre svega jer ovde je sve politika, a fudbal nam je zatrovan njom. Svi novi članovi SK imaju političku zaleđinu i podršku, a to nikako ne može izaći na dobro, kao što nije ni sa prethodnim sazivima. Ne valja kada su ti jedina preporuka lepo mišljenje političara ili raznih drugih lobija, bliskih predsedniku Saveza. Istog tog Grujića sam skinuo sa liste 2017. godine, pa su ga posle mene vratili, omogućivši mu da nastavi da radi šta je radio. Tako je bilo i sa Novicom Anđelovskim i Srđanom Obradovićem, na primer, jer su im neki moćnici opet davali pištaljku – kaže za Danas bivši sudija i nekada prvi čovek Sudijske komisije Miroslav Radoman.

– Ima još ispravnih momaka u sudijskom esnafu, ali često ostanu marginalizovani ili budu primorani da napuste ono što vole da rade, poput Nemanje Gajdobranskog. Obrazovan čovek, doktor medicinskih nauka, sjajno se snalazio na zelenom terenu ali fudbalska organizacija nije stala iza njega kada je dobijao pretnje, a on nije hteo više da trpi samo zato što profesionalno obavlja svoj posao i napustio je fudbal. Novak Simović, Srđan Jovanović i njihovi timovi takođe su svetao primer i pravi uzor. I nisu jedini, ima još nepotkupljivih sudija, samo se teško probijaju.

Rade Đurović je takođe delio pravdu, pa jedno vreme pokušavao da promeni stvari u Sudijskoj komisiji, a sada sa strane posmatra domaće fudbalske devijacije.

– Ne bih se još upuštao u percipiranje rada novoformirane Sudijske komisije, ali u većini slučajeva u prošlosti, na pozicije su dolazili klimoglavci, ljudi čija znanja i dela ne garantuju da će sa autoritetom i nepristrasnošću obavljati svoje dužnosti. Nažalost, javnost je među novim kadrovima uglavnom prepoznavala osobe dovedene da prihvataju nametnuta rešenja. I to je stari, oprobani recept čelnika Saveza.

Naš sagovornik nema dilemu oko potrebe da se ustrojstvo FSS i kadrovska rešenja u istom menjaju radikalno i sveobuhvatno.

– Ne da treba menjati Izvršni odbor, članove Skupštine, sazive Komisija, sudijske liste…. nego treba dovesti i nove čistačice u FSS. Svi zaslužuju da budu bivši, a mi samo otpuštamo selektore.

Grujićevo lažno pismo

U sredu nam je na redakcijski mejl stiglo elektronsko pismo sa potpisom Danila Grujića u kom se „otpisani“ sudija hvali time da je kao glavni arbitar delio pravdu na mnogim mečevima Crvene zvezde i Partizana, u svojstvu pomoćnika Milorada Mažića bio akter jednog finala Lige šampiona, prvenstva Evrope i brojnih velikih utakmica u UEFA takmičenjima…

A, onda, razočaran što ga nema u predlozima za novu sudijsku listu tvrdi da su na njoj ostale „propalice i narko dileri, koji žive od kladionica“, uz posebnu salvu uvredljivih komentara na račun novog člana Sudijske komisije Bojana Stojanovića. „Taj koji je sudio 17 utakmica Superlige, koga u rodnom kraju zovu ‘ćevabdžija’, koji ima (jedva) završenu srednju školu, koji je oslobođen služenja vojnog roka jer je fizički nesposoban…“. Uz napomenu „Radim u ozbiljnoj instituciji zvanoj SBPOK MUP Republike Srbije (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, prim. aut), kao i Đorđić Miloš koga su takođe skinuli sa položaja“, te dve priložene fotografije iz privatnog života „gospodina koji odlučuje o sudbinama sudija…“ i molbu da poruka bude preneta u celosti.

Poželeli smo da iz prve ruke čujemo komentare na teme pokrenute u ovom mejlu, ali smo samo dobili informaciju da je budućem sudijskom penzioneru (skoro u isto vreme kada je uklonjen, poslao je lični zahtev za otpust iz službe) podmetnut taj škakljiv sadržaj i da će uz pomoć istražnih organa biti utvrđeno ko i zbog čega je „u ime Grujića“ sastavio nepismeno i neobično direktno obraćanje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari