Nova zvezda - Luka Dončić 1

Bilo je potrebno da se odigra svih 30 rundi da bi bio poznat konačan poredak na tabeli Evrolige odnosno da bi se znalo kako će izgledati plej-of serija.

Među najboljih osam na jednoj strani stoje ekipe poput Fenerbahčea, Olimpijakosa ili CSKA od kojih se ništa manje nije ni očekivalo (ovogodišnji lider na tabeli sa skorom 24-6 boriće se za svoj 15. fajnal-for u poslednjih 16 godina), zatim timovi kao što je Real Madrid, koji je uspeo da uzdigne iznad svih povreda i iznedri novu zvezdu Luku Dončića, odnosno Panatinaikos, koji je regularni deo sezone odigrao u pobedničko-gubitničkim serijama, i na kraju nekoliko iznenađenja među kojima Žalgiris predstavlja najlepšu priču ove sezone.

Litvanska ekipa pokušaće da se domogne svog prvog fajnal-fora u poslednjih 18 godina, sa ekipom koja je tokom regularnog dela izvojevala velike pobede u gostima, uključujući i onu u Istanbulu protiv Fenerabačea. Bez velikih zvezda u timu, sa učinkom manje-više ravnomerno raspoređenim među igračima, tim je beležio u proseku 81.53 poen i 19.6 asistencija po susretu. Prvi među jednakima bio je Kevin Pangos (12.4p, 6.2as), jedini igrač koji je bio starter u svakoj utakmici, dok se najveće zasluge za uspeh pripisuju treneru Šarunasu Jasikevičiusu i pobedničkoj atmosferi koju je napravio u svlačionici, uspevajući da podigne tim iz mrtvih polovinom prošle sezone kada je postao prvi trener.

Za razliku od Žalgirisa, dugi debitant među osam najboljih Himki imao je od početka do kraja regularnog dela takmičenja svoju zvezdu Alekseja Šveda, koji je proveo najviše vremena na parketu u Evroligi. Dvadesetdevetogodišnji bek oborio je ove godine nekoliko rekorda, uključujući i onaj koji se odnosi na broj postignuti koševa (sa 643 poena prestigao je Kita Langforda koji je prošle sezone sakupio 609 poena), kao i rekord po broju postignutih trojki (91). Šved je predvodio svoju ekipu (21.4p, 5.2as, 1.4ukl), ali je imao značajnu pomoć i od Antonija Gila, odnosno Malkoma Tomasa pod košem.

Poput Šveda i Nik Kalates je bio žila kucavica svog tima Panatinaikosa. Grčka ekipa otvorila je sezonu serijom poraza, potom se vratila na pobednički kolosek da bi sredinom regularnog dela opet upala u krizu izgubivši šest od osam utakmica. Na kraju tim Ćavija Paskala nastavlja tradiciju nastupa u doigravanju, za šta velike zasluge pribadaju Kalatesu, kome je ovo bila najbolja sezona do sada. Košarkaš PAO-a oborio je sve rekorde koji se odnose na asistencije – i po ukupnom broju uspešnih dodavanja (220) i po proseku po utakmici (8.1), približavajući se u nekoliko navrata tripl-dabl učinku.

Iako su Kalates i Šved zablistali tokom ove sezone, prava zvezda je Luka Dončić, i to ne toliko zbog statističkih brojki koliko zbog mladosti. Devetnaestogodišnji košarkaš postao je jedna od centralnih figura svog tima izdvojivši se raznovrsnošću ali i spremnošću da bez oklevanja preuzme odgovornost kada je potrebno, a u situaciji kada je kraljevski klub zbog povreda ostao bez Serhija LJulja, Antonija Rendolfa, Ognjena Kuzmića.

Plej-of počinje 17. aprila, a parove čine parove CSKA (1) – Himki (8), Fenerbahče (2) – Baskonija (7), Olimpijakos (3) – Žalgiris (6), Panatinaikos (4) – Real Madrid (5). Igra se na tri dobijene utakmice po sistemu 2-2-1.

Dominacija CSKA

CSKA završava regularni deo sezone na čelu tabele, sa tri pobede više od drugoplasiranog Fenera. Moskovljani su ove sezone ostvarili četvrti najveći broj poena po utakmici u istoriji Evrolige (89,5), takođe su imali četvrti najuspešniji procenat uspešnosti za tri poena (42,73%), i osmi najbolji šut iz igre (51,79%) ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari