Novac spreman, čeka se odgovor Milojevića 1Foto: STARSPORT

Fudbalski savez Srbije zna koga više neće za selektora – Ljubišu Tumbakovića, ali još uvek nije poznato koga tačno želi za novog stratega „orlova“.

Iz srpske „kuće“ fudbala za sada je zvanično samo poznato da je potpredsednik Marko Pantelić trebalo da sakupi predloge za novog selektora i servira ih prekjuče vrhu Saveza, a nezvanično se spominju imena Vladana Milojevića, Veljka Paunovića, Slaviše Jokanovića, Save Miloševića, a od juče i Dragana Stojkovića Piksija.

Peta Zvezdina zvezda prema saznanjima Danasa nije dobio zvaničan poziv Fudbalskog saveza Srbije, a takozvani medijski spin o tome da samo što nije preuzeo „orlove“ započet je posle njegovog gostovanja u jutarnjem programu „Uranak“ televizije K1.

– Znam da bih nas odveo na Svetsko prvenstvo u Katar. Znam, jer verujem u to. Izvukao bih iz igrača maksimum maksimuma. Ne mogu da ti neki igrači u utakmici poput Škotske, koja je najbitnija, budu najgori. To se u poluvremenu reši. Mi smo medicinski fenomeni koje treba pod skener staviti da se vidi šta je u našim glavama kada u jednoj takvoj utakmici ne napravimo da odemo na EP. Ljude interesuje da li sam kandidat za selektora. Ima istine da me hoće godinama unazad. U tim trenucima smo imali selektore i bilo kakva izjava sa moje strane ne bi bila kolegijalna. Znam da postoje želje, pozivi sa raznih strana. Reći ću vam da sam u novembru tri puta odbio Gvangžu da se vratim. Odbio sam jer živimo u specifičnom vremenu, uslovima, nosimo maske… Prebrzo odlaze neki ljudi u nekim godinama, a korona nije šala – rekao je Piksi.

Na konkretno pitanje da li bi prihvatio da bude selektor Srbije odgovorio je:

– Samo ako me svi iskreno želite. Kažem to ovako figurativno jer gde god da sam radio, osećao sam tu energiju da su me stvarno svi želeli u toj sredini.

Upitan je i da li je na polaganju kamena temeljca japanske fabrike „Tojo tajers“ razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da preuzme reprezentaciju?

– Zašto bih sa Vučićem razgovarao o tome da li ću biti selektor? Koliko znam, politika ne treba da se meša u sport. Probale su to i neke vaše kolege da me pitaju, ali ovde sam na odmoru.

FSS je prema našim saznanjima tri puta u poslednje četiri godine kontaktirao Piksija.

Prvi put odmah po dolasku Slaviše Kokeze na mesto predsednika Saveza (2016), potom prilikom rastanka sa Slavoljubom Muslinom (2017), a a zatim i prošle godine pre dogovora sa Ljubišom Tumbakovićem (2019).

Ovaj put o Piksiju nije ni razmišljano jer je svaki put odbio ponudu, a čak i kad bi bio opcija obeštećenje za njegov angažman bi premašilo dva miliona evra.

Bivši reprezentativac inače nije više trener Gvangžua R&F, ali sa kineskim timom i dalje ima važeći ugovor po kome će do isteka dobijati platu ako ne prihvati drugi angažman, a koja je navodno u rangu sa najplaćenijim menadžerima Premijer lige.

Postoji u Savezu struja koja je za to da se Piksi ponovo kontaktira dok se trenutno nalazi u Srbiji na odmoru, ali su očekivanja da će dati pozitivan odgovor svedena na minimum.

Izvori Danasa u FSS potvrdili su da je Vladan Milojević i dalje glavna opcija za novog selektora, a da su bili ostvareni kontakti sa Slavišom Jokanovićem (Al Girafa) i Veljkom Paunovićem (Reding), ali da su oni odbili ponude.

Milojević je prema našim saznanjima tražio najpre da prođe žreb kvalifikacionih grupa za Katar, a potom je naknadno zatražio još dodatnog vremena za razmišljanje.

Iako je bivšem treneru Zvezde dato dodatno vreme, u Savezu postaju svesni da je njegov povratak u Srbiju još uvek neizvestan, iako su spremni da plate obeštećenje njegovom sadašnjem klubu.

Njegovu odluku verovatno dodatno otežava i to što je put ka plasmanu u Katar otežan nezgodnim rasporedom po kome su prva dva meča u Beogradu protiv Irske i Portugala, bez mogućnosti da se prethodno uigra nova taktika na prijateljskoj ili nekom lakšoj takmičarskoj utakmici.

Zbog manjka kvalitetnih kandidata koji bi bili zainteresovani za posao, nije isključeno da bi rok za izbor novog selektora do Nove godine mogao da bude probijen.

Savo Milošević je nezvanično krajnja opcija, ako sve ostale otpadnu do Nove godine.

O francuskom stručnjaku Rejmondu Domeneku se u vrhu Saveza navodno nije ozbiljno razmišljalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari