Radmilo Armenulić: Novak bi osvojio sva tri grend slema 1Foto: STARSPORT

Ne postoji sport na kugli zemaljskoj izuzet od katastrofalnih posledica pandemije korona virusa, pa je i teniska sezona morala stati, a vreme će pokazati koliko je realno da bude nastavljena 8. juna, što je vremenski graničnik iz prošlonedeljne zajedničke odluke organizatora turnira i profesionalnih tenisera i teniserki.

To je bila najrazumnija moguća odluka, jer bi dalje odigravanje turnira mnoge ljude izložilo velikom zdravstvenom riziku. Pre svih takmičare, iako su neki od njih u početku bili protivni obustavljanju sezone i posebno žalili za pomeranjem Rolan Garosa. Mislim da njegovo održavanje neće biti moguće ni u drugoj polovini septembra i početkom oktobra. Ma koliko Francuzi insistirali da se ne preskoči ove godine, nije realno da se teniseri i teniserke tek tako prebace sa travnate i betonske na zemljanu podlogu. Mora da postoji određeni broj pripremnih turnira te vrste pre Pariza. Štaviše, ne verujem ni da će učesnici RG pristati na to. Nisam optimista ni u vezi s Vimbldonom, o čijem održavanju tek treba da se donese odluka. Ko zna kada će prestati ova pandemija i sportisti moći da se vrate normalnim treninzima, a publika bez straha dolazi na mečeve – kaže za Danas jedan od najvećih srpskih teniskih stručnjaka Radmilo Armenulić.

# Komentatori odluke o zamrzavanju bodova i rang-lista su podeljeni na za i protiv. Kakav je vaš stav o tome?

– Ne vidim ništa sporno u tome, bez obzira što će neki profitirati od mirovanja, poput Rodžera Federera, jer nije imao šta da brani ovih meseci. Ili Rafaela Nadala, pošto bi u redovnim okolnostima morao da ponovi više prošlogodišnjih visokih plasmana. Ako je iko oštećen i ima „pravo“ da se buni, onda je to naš Đoković, s obzirom da je imao manji bodovni teret od prošle sezone i bio u strašnom naletu. S formom iz najboljih dana dana karijere, mentalnom čvrstinom, fantastičnim nizom pobeda…. osvojio bi sve tri GS titule do kraja godine. Sasvim sam siguran u to. Da ne pričam o tome koliko je želeo da kolekciju trofeja upotpuni olimpijskim zlatom. Ali, Novak zna da prihvata stvari i racionalno se nosi s njima. Tako rade šampioni.

# Vodi se polemika i o računanju njegovih nedelja na prvom mestu ATP liste. Je li pravično da mu budu uračunate i one dok miruje loptica?

– Stvarno ne znam šta očekuju ti što misle da je nepravično uračunati mu te nedelje i „dozvoliti“ mu da već tokom aprila pretekne Pita Samprasa na drugom mestu liste tenisera s najviše vremena provedenog na ATP vrhu, a tokom jeseni i Federera. Da li treba da kaže „Zaslužio sam lidersku poziciju, ali neću je. Dajem je drugome“?! Ovde se radi o prostoj matematici i sistemu računanja. Nije ga on izmislio. Tako da komentare tog tipa doživljavam kao malu sportsku pakost.

#  Dobro poznajete Novaka… Može li ga poremetiti ovaj dug prekid?

– Mislim da će njega najmanje poremetiti od svih. Naravno, trebaće mu nekoliko turnira da opet uhvati zalet, ali s takvim pozitivnim razmišljanjem, ambicijama, znanjem… za njega nema zime. Novak će nastaviti da pomera granice i sledećih godina. Za još malo pa 40-godišnjeg Federera više nisam siguran. Uskoro neće biti u prva tri tenisera. Kao što se u naredne dve, tri decenije neće pojaviti neko nalik njemu, Rafi i Novaku. Takvi šampioni, toliko različiti i tako uspešni u isto vreme. Teško mi je da zamislim reprizu jednog dana. Nema ni na vidiku trojke koja će osvojiti ukupno 56 grend slemova, kao oni.

Čehov i gimnastika

Naš sagovornik spada u onaj deo populacije čije je kretanje strogo ograničeno, nadgledano i kažnjivo, ali mu ne pada teško život omeđen kućnim zidovima.

– Što se mora nije teško, pogotovo ako čovek ima čime da ispuni vreme. U mom slučaju je to vraćanje knjigama Atona Čehova. Pola sam pročitao, idem dalje… Čitam i tenisku literaturu, gledam filmove i naravno radim gimnastiku. Trudim se da sačuvam i zdrav duh i što zdravije telo.

Vajda je poseban trener

Pre neki dan je Novakov glavni trener Marjan Vajda u intervjuu jednom stranom mediju otkrio kako pre 14 godina nije hteo da upozna Novaka Đokovića, ali je ipak prihvatio poziv jedne agencije i otišao da ga vidi tokom Rolan Garosa. Ostalo je istorija…

– U početku njihova saradnja nije idealno funkcionisala, ali su se u međuvremenu toliko zbližili da su postali kao familija. Vajda je poseban, razuman i vrlo pristojan čovek, a Novakove silne titule pokazuju koliko zna svoj posao. Drago mi je što je Đoković uvideo svoju grešku i posle kraće pauze u saradnji ga vratio u svoj tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari