Foto: EPA-EFE/ KIKO HUESKA

Kanađanin nije uspeo da pruži jači otpor najboljem teniseru sveta, te je gledaocima ovaj susret više izgledao kao jači Đokovićev trening.

Zbog kiše koja je odložila sve mečeve u sredu, Đoković i ostali teniseri juče su igrali duplo kolo u glavnom gradu Italije. Tako je Novak posle popodnevnog susreta sa Šapovalovim sinoć igrao i treće kolo protiv boljeg iz meča Marko Čekinato – Filip Kolšrajber, a u slučaju prolaska u četvrtfinale već će danas popodne ponovo na teren.

Đoković je prvi set protiv Šapovalova ekspresno dobio, posle samo 29 minuta igre. Početak meča nije obećavao takav ishod pošto je Kanađin u prva tri gema bio “tvrd orah”. Preloman momenat dogodio se u trećem gemu, kada je srpski teniser napravio brejk (3:1) posle dvostruke servis greške Kanađanina.

Neposredno pre servisa Šapovalova meč je bio prekinut na kratko zbog niskog leta aviona koji su za sobom ostavili trag u bojama italijanske zastave. Iako se juče u Italiji nije slavio nikakav državni praznik, organizatori su smislili da avioni bez nekog smisla prekidaju tenisere i s vremena na vreme o tako animiraju publiku. Kao da je upravo ta kratka pauza dekoncentrisala više Šapovalova koji je nerezeonski napravio dve servis greške i dao Đokoviću brejk. Posle toga Novaku je bio otvoren put ka prvom setu, a Šapovalov je do kraja uspevao da samo na mahove pruži blagi otpor.

Uspeo je Šapovalov da u drugom setu pruži malo jači otpor, ali samo do 3:3. Spasao je Kanađanin u tim trenucima čak sedam brejk lopti, ali je na kraju ipak poklekao i dozvolio Novaku da napravi prednost (4:3), a potom preuzme potpunu kontrolu nad mečom. Đokovićev brejk kao da je bio signal Kanađaninu da nema više šta da traži u ovom meču, te je on poslednja dva gema bukvalno statirao na terenu, čekajući kraj meča.

Novak je posle meča izjavio da je zadovoljan svojom igrom i da mu je drago što je prvi jučerašnji meč brzo rešio u svoju korist.

– Bio sam veoma solidan, nije mi nedostajalo snage. Bolje sam igrao na drugi servis i na tome moram još malo da poradim. Iskoristio sam na vreme sve šanse za brejk koje su mi se ukazale. Dobro je što nisam potrošio puno vremena na terenu u prvom meču. Nije mi prvi put karijeri da igram dva meča u istom danu, tako da sam spreman na takve situacije. Bitno je da imam samopouzdanje – rekao je Đoković.

Povezani tekstovi