Novak Đoković osmi put Svetski šampion ITF: U rekordnom broju priznanja nadmašena Štefi Graf 1Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Srpski teniser Novak Đoković je po osmi put u svojoj karijeri proglašen za Svetskog šampiona od strane Međunarodne teniske federacije (ITF).

Kako se navodi u saopštenju, Đoković je ovo priznanje dobio zato što je u 2023. godini osvojio titule na Australijan openu, Rolan Garosu i US Openu i tako nadgradio svoj rekord po broju titula na Grend slemovima.

Srpski teniser je sada rekorder po broju titula najboljeg na planeti u izboru ITF, jer ima jednu više od Štefi Graf i dve više od Pita Samprasa.

 

Ove sezone je došao do 24 grend slema, zabeležio je 55 pobeda i šest poraza, godinu je završio kao prvi na ATP listi i sada je u 403. nedelji na vrhu. Takođe je postao i najstariji broj jedan na kraju godine u istoriji.

U konkurenciji teniserki za najbolju je proglašena Beloruskinja Arina Sbalenka, koja je slavila u Melburnu, a potom i stigla do polufinala na US Openu, Rolan Garosu i Vimbldonu.

Što se tiče nagrade za najboljeg tenisera u izboru ITF-a Rodžer Federer i Rafael Nadal imaju pet titula, Ivan Lendl četiri, Bjern Borg tri kao i Džon Mekinro. Kod teniserki Štefi Graf ima sedam, Martina Navratilova i Serena Vilijams po šest, a Srbija na listi ima Moniku Seleš sa dve titule i Jelenu Janković sa jednom.

“Čestitke našim ITF svetskim šampionima za 2023. godinu. Ove nagrade priznaju neverovatne sezone koje su ova 11 sportista imala, sa našim svetskim šampionima koji su zajedno osvojili neverovatnih 24 Gren slem titula u 2023. godini. Nadamo se da će igrači uživati u mirnom predsezonskom periodu u narednim nedeljama i želimo im sve najbolje u sezoni 2024”, istakao je predsednik ITF-a Dejvid Hagerti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari