Novak Đoković o veri u sebe: Uvek je više onih koji ti govore da ne možeš 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Samopouzdanje je izraz koji se često, možda i prečesto koristi u sportu, a da retko pokušamo da ga definišemo. Ako je neko tokom karijere igrao sa samopouzdanjem, to je najbolji teniser sveta Novak Đoković.

Otuda je on bio i pogodna adresa da uđemo u srž tog pojma koji je varljiv – neretko se kaže da se samopouzdanje teško dobija i lako gubi, piše Sport Klub.

„Samopouzdanje nije upotpunjeno bez pobeda. Kao igrač koji se možda probija, kao mlad igrač, možeš da pokazuješ samopouzdanje, veru u sebe, i to je uvek za pohvalu – kao npr. u Prižmićevom slučaju u prvom kolu. Mlad teniser ima mnogo dilema, ali i veliku glad i želju da se dokaže“, kaže Đoković i dodaje:

„To samopouzdanje je dosta drugačijeg tipa od onog koje dođe kada se nagomilaju iskustvo, pobede, dostignuća – to je ono pravo samopouzdanje i ono mora da ima zaleđinu pozitivnog životnog i rezultatskog iskustva“.

Potom je Novak prešao i na samu definiciju:

„Hajde da kažemo da je pola-pola – polovina samopouzdanja su iskustvo i rezultati, a druga polovina dolazi iz nas samih – kako teniser sâm sa sobom bije tu bitku, da li je u stanju da pobedi svoje dileme i negativne aspekte ličnosti, kao i da se izbori sa ‘bukom’ koja dolazi spolja, jer uvek je nažalost više onih koji ti govore da ne možeš i da nećeš uspeti. Stvar je u tome da se bude u stanju da se sve to pretvori u korisnu, produktivnu energiju. Eto, nešto širi odgovor“, zaključio je Đoković uz osmeh.

Novak u Melburnu juri svoju 11. titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari