Novak Đoković žali za izgubljenom titulom u Rimu, ali hvali svoj napredak na šljaci 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Kada je pravio raspored takmičarskih obaveza posle osvajanja devete titule i 18. grend slema na Otvorenom prvenstvu Australije pre tri meseca, Novak Đoković je sigurno pikirao pobedničke trofeje na Mastersu u Monte Karlu, Serbia openu iz serije 250 turnira i upravo završenom Mastersu u Rimu, ali nigde ih nije podigao.

Pa, opet, vodeći teniser sveta zvuči zadovoljno posle nedeljnog finala sa večitim rivalom Rafaelom Nadalom i gubitka prošlogodišnjih 400 bodova iz italijanske prestonice, jer vidi napredak u svojoj igri na šljaci. Smatra, taman na vreme, jer Rolan Garos samo što nije, a on bi sve dao da nadmaši kompletnu konkurenciju na pariskom GS, od 30. maja do 13. juna.

– Tražio sam sebe na nekoliko prethodnih turnira na šljaci, ali u Rimu sam razbio ličnu sumnju. Ukoliko nastavim ovako da igram, mislim da mogu da idem do kraja u Parizu. Osećam da sam pronašao igru na ovoj podlozi, sada moram da održim taj nivo i budem na vrhuncu na Rolan Garosu – tako stvari sagledava lider ATP liste posle poraza u osmini finala Monte Karla, polufinalu Serbia opena  i finalu Rima, a pre novog napada na 2. titulu u „gradu svetlosti“, gde je Nadal nedodirljivi vladar sa rekordnih 13 pehara.

U međuvremenu Novak planira odmor u porodičnom okruženju, što će od ove sezone sve češće raditi, a onda ga u Beogradu, na novom turniru iz serije 250, od 24. maja) čeka generalna proba za Pariz.

Ono što je izvesno jeste to da će Rolan Garos dočekati na prvom mestu ATP liste, a možda tu ostati  i posle njega. Iako nije odbranio 400 bodova od rimske titule 2020, Đoković ima 11.063, a najbliži pratilac Danil Medvedev 9.793. Međutim, branjenje pozicije na kojoj je ovog ponedeljka započeo 321. nedelju, moglo bi da se zakomplikuje već na dolazećem grend slemu.

Novak u Parizu brani 1.200 bodova iz poslednjeg finala, dok Rus uopšte nema tu presiju, pa bi Medvedev plasmanom u finale, bez Đokovića sa suprotne strane mreže, ili probojem do završnice, u kombinaciji sa Novakovim ranim ispadanjem, mogao da ga 14. juna izgura sa vrha.

Uglavnom, iza toga ga čeka još jedan veliki izazov, pošto na Vimbldonu brani šampionskih 2.000 bodova iz 2019. godine, jer je pandemija korona virusa „ukinula“ izdanje iz 2020.

Ozi open možda u Dohi ili Dubaiju

Ovogodišnji Australijan open prošao je uz puno peripetija, u vezi sa ograničenjima vezanim za planetarnu borbu sa korona virusom, a već sada se naziru problemi sa njegovim sledećim izdanjem. Kako su vlasti Australije odlučile da zatvore zemlju do sredine 2022. godine, domaći mediji najavljuju mogućnost organizacije prvog grend slem u sezoni na teritoriji Dohe ili Dubaija.

– Popećemo se na Mont Everest ako je neophodno da se turnir odigra na istom mestu. Pre godinu dana su bile iste vesti, pa smo uspeli da organizujemo sve u Melburnu – kontrira direktor turnira Kreg Tajli.

Kolektivno nazadovanje

Svi sa Mastersa u Rimu rano eliminisani srpski teniseri iz prvih 60 u poretku muškog singla uspeli su da pokvare prošlonedeljni plasman. Dušan Lajović je nazadovao za tri mesta (sada je 40. na svetu), Filip Krajinović za dva (41.), Miomir Kecmanović za jedno (47.) i Laslo Đere za dva mesta (54).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari