Novak kreće u odbranu titule 1Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Za najboljeg svih vremena u muškom tenisu osnovni parametar, gotovo izvesno, biće broj osvojenih grend slemova.

Rodžer Federer je trenutno na 20, Rafael Nadal ima 18, pa je negde i logično što je Novak Đoković u 32. godini za apsolutne prioritete u svom profesionalnom životu odredio osvajanje grend slemova. Trenutno najbolji teniser na svetu u svojoj kolekciji ima 16 titula sa četiri najveća planetarna turnira i počevši do večeras, biće u misiji odbrane pehara sa prošlosezonskog US opena. Srbin je turnir u Njujorku osvajao tri puta, iz pet finala, i ovoga puta će biti naša najveća uzdanica, jer objektivno Dušan Lajović, Janko Tipsarević, Filip Krajinović, Lasolo Đere i Miomir Kecmanović nisu kadri za  neka velika dela. U ženskoj konkurenciji, Ivana Jorović takođe će startovati prvog dana, a rivalka će joj biti Poljakinja Iga Svjatek. Turnir će trajati do 8. septembra, a nagradni fond iznosi čak 57.238.700 dolara.

Đoković je u Njujork stigao raspoložen i čini se neopterećen bolovima koje je osetio u Sinsinatiju, mastersu koji mu je bio generalna proba za iskušenja na US openu. Novak je imao izvesne nelagodnosti u laktu koji je operisao i zbog kojeg je pauzirao šest meseci 2017. Meč sa Lukasom Pujom je stoički izdržao, ali je u polufinalu izgubio od izuzetno nadahnutog Rusa Danila Medvedeva, sa kojim bi u Njujorku mogao da se sastane već u četvrtfinalu. Đoković večeras počinje turnir duelom sa Špancem Robertom Karbeljas Baenom, a prema programu organizatora, meč ne bi trebalo da počne pre 19.30. Analizirajući konstelaciju snaga na US openu, dokazana teniska imena složila su se u konstatacijama da će Federer, Nadal i Đoković biti vodeći kandidati za titulu. Danil Medvedev mogao bi da im poremeti planove; reč je o ruskom talentu koji je u Njujork stigao u možda i najboljoj formi sa čak dve titule na poslednja tri turnira (Vašington i Sinsinati, uz finale Montreala).

– Ne mogu da ne izdvojim Đokovića, ali moram i da kažem da će mu biti teško da izađe na kraj sa protivnicima – razmišljanja je čuveni Džon Mekinro.

Novak kreće u odbranu titule 2
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Janko Tipsarević nedavno je objavio skorašnji kraj karijere; s tim u vezi, US open bi trebalo da mu bude poslednji grend slem. Osim Đokovića i Miomira Kecmanovića, svim ostalim srpskim teniserima beton nije omiljena podloga. Lajović i Đere obožavaju šljaku, dok je Krajinović solidan na svakoj vrsti podloge, ali i nepredvidiv. Njegove partije i uspesi u mnogome zavise od koncentracije i psihičke stabilnosti, odnosno adekvatnog kanalisanja energije tokom samih mečeva.

Navijači širom planete zadivljeni su dostignućima Novaka, Rodžera i Rafe, koji surovo vladaju svetskim tenisom poslednjih maltene 15 godina. Iako se od pojedinih mladih igrača očekivalo da već dođu do nivoa tenisa na kome bi bili u stanju da vežu barem par polufinala na grend slemovima, utisak je da su Cicipas, Zverev, Medvedev, Rubljov, Šapovalov, Ože-Alijasim… još uvek daleko od tih visina.

– Svaki od mlađih igrača koji bi trebalo da ih prestigne ima neke svoje stvari zbog čega to ne čini. Neki su se povredili, neki ne mogu da se nose sa pritiskom, neki su se prerano probili na scenu… Ali ono što je izvesno zbog čega Đoković, Nadal i Federer i dalje igraju na tako visokom nivou je zato što imaju ogromno samopouzdanje – razmišljanja je Mekinro, četvorostruki šampion na US openu.

Đoković će prvi meč igrati na stadionu Artur Eš, i to posle singla Zarine Dijaz i Ešli Barti, koji je zakazan od 18 sati po srednjoevropskom vremenu. To znači da Đoković i Španac Roberto Karbeljas Baena neće izaći na teren pre 19.30 časova. Osim branioca trofeja, prvog dana igraće i Dušan Lajović, koji je 27. nosilac, protiv Stiva Darsisa, i to prvi meč, od 17 časova na terenu broj 15. U istom terminu na terenu broj 12 nastupiće i Janko Tipsarević. Njegov rival biće Amerikanac Denis Kudla. Na terenu broj 14, kao treći duel dana postavljen je meč srpskih tenisera Lasla Đerea i Miomira Kecmanovića, i on će biti na programu posle dva ženska singla, odnosno ne pre 20 sati. U konkurenciji teniserki prvo kolo prvog dana igraće Ivana Jorović. Srpska igračica sastaće se sa Poljakinjom Igom Svjatek na terenu broj šest i to nakon što se završi muški singl koji startuje od 17 časova. Inače, Đere i Kecmanović jedini međusobni duel do sada odigrali su u martu u okviru Mastersa u Indijan Velsu kada je u dva seta trijumfovao Kecmanović.

Novak kreće u odbranu titule 3
Foto: EPA-EFE/ NIC BOTHMA

Mekinro: Đoković će prestići Federera

Rodžer Federer je od Novaka Đokovića stariji šest godina, u toj činjenici Džon Mekinro vidi razloge zbog kojih bi Nole trebalo da prestigne Švajcarca na vrhu liste po broju osvojenih grend slemova: „Mislim da će ga prestići Đoković. Pre svega jer je mlađi od Nadala, koji je najbliži Federeru, ali i zbog toga što je u stanju da pobeđuje na svim podlogama. Rafa je imao dosta problema sa povredama, Novak ne, tako da sve zavisi od njegove motivacije“, rekao je Amerikanac, koji je u karijeri osvojio 77 pehara.

Marej umesto Njujorka izabrao Majorku

Endi Marej odlučio je da je povratak u singl konkurenciji za njega prioritet, zbog čega će sledeće nedelje umesto u dublu na US openu, nastupati na čelindžeru na Majorci. Britanac je prihvatio pozivnicu sa turnira iz Španije, koji će se održati na terenima Akademije Rafaela Nadala. To će biti njegov prvi nastup na čelindžeru od 2005. godine. Marej se posle operacije kuka u januaru vratio tenisu u junu, ali u dublu, a tek nedavno odigrao je prve mečeve u singl konkurenciji. Nastupio je na turnirima u SAD, u Sinsinatiju i Vinston Sejlemu, ali je pretrpeo poraze u prvom kolu. Iako je prvobitni plan bio da nastupa na US openu u dublu, odlučio je da je singl ipak prioritet i rešio da otputuje u Manakor, na čelindžer nagradnog fonda 46.600 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari