Novak premijerno sa Kudlom 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Talas dobrih rezultata srpskog tenisa zapljusnuo je i Vimbldon, pa će trećeg dana najpoznatijeg i najstarijeg grend slema na teren čak trojica „reketaša“ sa naših prostora: vodeći na ATP listi i branilac trofeja sa londonske trave Novak Đoković, povratnik na najveću scenu Janko Tipsarević (288) i mlađani Miomir Kecmanović (67).

S različitim šansama da izađu na kraj s rivalima u drugom kolu.

Naravno, Đoković je apsolutni favorit protiv Denisa Kudle, iako nikada nije imao priliku da se iz prve ruke uveri koliki otpor je ovaj Amerikanac u stanju da pruži, odnosno šta su tačno vrline i mane njegove igre. Jeste 26-išnjak rođen u Ukrajini bio maksimalan u svom startnom susretu sa Malekom DŽazirijem (3:0), ali s 53. mestom kao plasmanom karijere i nulom u koloni osvojenih trofeja teško da se može smatratii potencijalnim „klipom“ u točkovima vlasnika 15 GS titula. Obaška što je Đoković bio ubedljiv i siguran protiv kudikamo jačeg Filipa Kolšrajbera (3:0).

Za razliku od svog 32-išnjeg prijatelja i prvog nosioca turnira, samo tri leta stariji Tipsarević nije imao sreće sa „izborom“ sledeće prepreke, šta više nalazi se u gotovo bezizlaznoj situaciji, jer ide ni manje ni više nego na prošlogodišnjeg finalistu najjačeg turnira na travi Kevina Andersona. Mada, ako nekadašnji član Top 8, s četiri osvojena profi pehara u karijeri, uspe da bude na nivou tenisa iz njegovih najboljih dana možda uspe da napravi prvoklasnu senzaciju u meču sa trenutno osmim „reketašem“ sveta iz Južnoafričke Republike. NJih dvojica odigrala su dva međusobna duela, ali poslednji daleke 2013-e, kada je Janko slavio na turniru u Majamiju. Pre toga je 2010. u Atlanti bio bolji Anderson.

Devetnaestogodišnji Kecmanović posle velikog preokreta u prvom kolu nada se sličnom scenariju i istom ishodu borbe za treću rundu Vimbldona, ali je i njemu jasno da je 28. nosilac turnira terenima „Ol Ingland kluba“, Francuz Benoa Per, na papiru daleko bliži pobedi, pa je polušaljivo prizvao „loš dan“ protivnika. Za slavlje vredno istorije biće mu potrebna i vrhunska rola, jer će s druge strane mreže biti 32. teniser sveta, koji je jednom dobacio do 18. pozicije u ATP poretku.

Trojka večeras na terenu

Troje srpskih takmičara juče je igralo svoje mečeve prvog kola: Filip Krajinović protiv Nemca sa pozivnicom, Dominika Kopfera, koji je u London stigao kao 132. igrač sveta; Laslo Đere sa Argentincem Gvidom Andreocijem (116. na ATP listi); naša najbolje rangirana dama na WTA listi Ivana Jorović sa Holanđankom Lesli Kerkove, kojoj je plasman u treće kolo Australijen opena prošle godine uspeh dosadašnje karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari