"Novak se pojavio u najgore vreme za Srbiju, kao znak da nismo genocidan narod": Đokovićev otac podvlači drugu dimenziju njegove veličanstvene sportske karijere 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Za Srđana Đokovića vlasnik 21. grend slem titule i skoro svih važnijih teniskih rekorda vredi mnogo više od vanserijskih dostignuća na terenu.

Povod za najnovije oglašavanje oca Novaka Đokovića jeste neizvesnost oko nastupa devetostrukog osvajača Australijan opena na uvodnom sezonskom GS u Melburnu, početkom sledeće godine.

Postoje razne teorije i tumačenja, ali vlasti Australije još nisu izašle u javnost sa definitivnim stavom o statusu srpskog tenisera, koji je ove zime pušten na Peti kontinent sa medicinskim izuzećem, da bi mu onda ono bilo ukinuto, a on dva puta privođen, primoran na sudski proces i na kraju deportovan. S obrazloženjem da bi, kao neko ko odbija primanje vakcine protiv korona virusa, mogao da ojača tamošnji antivakserski lobi.

„Neka Australijanci naprave što misle da trebaju, on će svakako biti najbolji sportista svih vremena. Novak planira igrati još dve godine. Na način na koji je Federer zadnjih godina igrao, zbog nekih drugih stvari koje nemaju veze sa sportom, moj sin može igrati koliko god hoće. Ali on to neće raditi jer je Srbin, jer je Đoković“, rekao je otac 36-godišnjeg Beograđanina.

„On je isti kakav je bio i kada su ga proterali iz Australije. Moram birati reči, a nisam ih birao kada su mi držali dete u zatvoru, što je sramota svih sramota. Oni su ga hteli slomiti i uništiti, da pokažu kako preko njega mogu raditi što god hoće. Dok je leteo avionom između Dubaija i Melburna oni su promenili zakon. On je postigao veliku pobedu, veću od svih turnira koje je osvojio.“

U nedavnom finalu Mastarsa u Pariza, Đoković je izgubio od 19-godišnjeg Holgera Runea. I to mu je teško palo, ali se ishvalio na sva usta talentovanog šampiona.

„I pored toga što ima 36 godina, dete je dete, pa su emocije velike. Sport se sastoji iz poraza i pobeda, a ko se u svetu sporta ponaša u porazu kao Novak? Niko! Novaka je možda izgubila porodica, ali dobio ga je narod. Mene su ljudi zvali nakon poraza i plakali. Poistovećuju se s njim.

On se pojavio u najgore vreme za Srbiju i za srpski narod u poslednjih 50 godina. On se pojavio kao znak da mi nismo genocidan narod, da smo mi deo stare evropske civilizacije, da nemamo čega da se sramimo“, smatra Đoković senior.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari