Novak u Pertu posle 10 godina: Nekada triput u timu sa Anom i jednom sa Jelenom, danas sa njihovim naslednicama 1Foto: EPA/TONY MCDONOUGH

Za Pert, najveći grad Zapadne Australije, jedne od australijskih država, kod nas gotovo da se nije čulo u najširoj javnosti do 1991.

Tamo je onda, baš posle novogodišnjih praznika, igrano Peto svetsko prvenstvo u vaterpolu.

Bila je to labudova pesma jednog grandioznog jugoslovenskog  tima, olimpijskog pobednika iz Seula 1988, koji je u Pert stigao u punom sastavu, i sa Srbima i s Hrvatima, da brani titulu prvaka sveta iz Madrida 1986 (onaj čuveni gol Igora Milanovića u poslednjim stotinkama četvrtog produžetka divovske borbe s Italijanima u finalu).

U odlučujućoj utakmici su savladani Španci, tesno sa 8:7 (u tri četvrtine nerešeno, a samo u trećoj presudnih 2:1), ali ipak ne stresno kao u španskoj prestonici.

Kasnije te godine je Jugoslavija, iako okrnjena jer je zemlju već zahvatio ratni vihor, postala i evropski šampion u Atini, a i tada je bila za dlaku bolja od Španije (11:10).

Pert je bio domaćin svetske vaterpolo smotre i 1998, ali mundijal nije ostao upamćen kao onaj 1991, iako je osvojena medalja.

Španci su u polufinalu naplatili bar deo duga (5:3), a u finalu s Mađarima su se domogli trona prvi put (6:4).

Ostatak Jugoslavije, sa Srbima i Crnogorcima pod trobojkom Savezne Republike, pobedio je domaćina u meču za treće mesto (9:5).

U novom veku, kad nas je opio tenis, Pert nam skreće pažnju jer tamo dođe Novak Đoković. I sada je došao, istina prvi put posle deset godina.

Najbolji teniser sveta je predvodnik srpskog tima koji će učestvovati na Junajted kupu, takmičenju za mešovite reprezentacije, koje je promovisano u osvit prošle sezone.

Ovaj put ima format Hopman kupa, koji je tri decenije, od pokretanja 1989. do 2019, igran upravo u Pertu, a važio je za nezvanično svetsko prvenstvo za mešovite parove.

U duelu dve reprezentacije igra se muški i ženski singl i na kraju miks.

U prvom izdanju Junajted kupa, kada su trijumfovali Amerikanci, bila su po dva singla naizmenično, a zatim miks kao peti meč.

Srbija je u grupi sa Kinom (nedelja, 31. decembar) i Češkom (utorak, 2. januar).

Pored Đokovića igraće Olga Danilović, a rezerve su Natalija Stevanović i Hamad Međedović.

Novak u Pertu posle 10 godina: Nekada triput u timu sa Anom i jednom sa Jelenom, danas sa njihovim naslednicama 2
Foto: EPA

Novak je na Hopman kupu učestvovao četiri puta, što znači da je četiri puta i čekao Novu godinu tamo.

S Anom Ivanović je zastupao Srbiju i Crnu Goru na razmeđi 2005. i 2006. U grupi su savladali i Šveđane i Ruse, ali ih je poraz u prvom duelu protiv Amerikanaca koštao prvog mesta, koje je vodilo u finale.

S kraja 2007. i na početku 2008. u timu je bila Jelena Janković. U grupi su pobeđeni i Francuska i Argentina, a u finalu protiv SAD presudio je miks i poraz od Serene Vilijams i Merdija Fiša.

Od prvog dana 2011. ponovo su vojevali Đoković i Ivanovićeva. Tada su njih dvoje bili pobednici grupe, ali nisu došli u priliku da Amerikancima vrate milo za drago jer je Ana zbog bolova u stomaku bila prinuđena da odustane. U finalu je igrala drugoplasirana Belgija, a opet su trijumfovale Sjedinjene Države.

Ana i Novak su igrali i na prelasku iz 2012. u 2013.

Pobedili su u grupi i Italiju i domaći tim i Nemačku, ali su u finalu poklekli protiv Španaca i opet je presudio miks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari