Novak u polufinalu Rima, još četiri nedelje sigurno prvi na svetu 1Foto: Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Bezbrižan će Novak Đoković biti na vrhu ATP liste još najmanje četiri nedelje. Posle pobede nad Feliksom Ože Alijasimom u polufinalu mastersa u Rimu, Srbin je kaparisao najmanje još mesec dana boravka na liderskom mestu najboljih tenisera današnjice – 7:5, 7:6 (6:1). Po 13. put Nole je došao do prilike da se bori za finale u prestonici Italije, a u subotu će na tom putu imati Norvežanina Kaspera Ruda.

Odličan meč viđen je u prvom delu.

Novak je delovao sigurno na svoj prvi servis, baš kao i mladi teniser iz Kanade.

Doduše, bilo je primetno da bi popuštao svaki put kada bi morao da odservira drugi servis, što je Đoković uglavnom korisito da ga pritiska i tera na neiznuđene greške.

Prvu veću priliku za brejk, Srbin je iskoristio kod rezultata 4:3. Bila mu je dovoljna samo jedna šansa da natera rivala na grešku.

I kada se činilo da će dominaciju u reliju iskoristiti u potpunosti, Nole je odservirao najlošiji gem uvodnog seta.

Gotovo da nije imao preciznost kod uvodnog udarca, Feliks je bio priseban, dovoljno za ri-brejk. Nije to sputalo najboljeg tenisera današnjice, naprotiv.

Već kod 5:5, Novak je maltene perfektno odservirao i sa visokom dozom samopouzdanja dočekao pad Ože Alijasima koji je sve vreme kuburio sa direktnim udarcima iz forhenda.

Bukvalno je sačekao da se kanadski teniser ispromašuje i onda divnim lob udarcem po dijagonali napravio je još jedan brejk vredan uvodnog seta.

U nastavku se činilo da će Srbin bez veće drame matirati devetog tenisera na svetu.

Pogotovo kada je kod 3:2 u gemovima napravio brejk posle velike borbe. Tek četvrtu šansu uspeo je da materijalizuje nakon brojnih propuštenih prilika.

Istine radi, ni šljaka nije bila perfektna, previše duboka na pojedinim delovima stvarala je bukvalno rupe zbog kojih je i loptica neretko loše odskakivala.

Po identičnom scenariju iz uvodnog seta, kada je trebalo da matira rivala, na 5:2, Đoković je ispustio svoj servis.

Vodio je 30:15, imao zicer, ali je rutinski volej, umesto u ćošak, plasirao u mrežu nakon čega je Ože Alijasim došao do ri-brejka. Set je neminovno morao da ode u taj-brejk.

Đoković je dve trećine takvih šansi realizovao ove sezone, a savršeno ga je odigrao protiv Feliksa.

Divno izgrađenim poenima, nije dao ni promil šanse mladom teniseru.

Napravio brejk za 2:0, a nakon 3:1 bio je savršeno siguran na svoj servis u meri da je kod 5:1 sve bilo jasno.

Novaku je forhend odlično funkcionisao; u sedmom gemu drugog seta iz pasing šotova u punom trku pogađao je uglove terena našta Feliks nije imao odgovore.

Uprkos većoj podršci sa tribina, koju je Novak pretvorio u naglašeniju motivaciju, kanadski teniser pružio je ruku boljem – 7:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari