Novi debi Radonjića 1Foto: STARSPORT

Kompleksan period u Crvenoj zvezdi dobio je novo poglavlje, Saša Obradović dostojanstveno je napustio Mali Kalemegdan, dok je Dejan Radonjić u klupske prostorije vratio svoj prtljag, u koji je leta 2017. na odlasku spakovao i određeni „prljavi veš“ sve zbog diskomunikacije sa predsednikom Nebojšom Čovićem zbog koje će i njegov povratak u klub biti, barem određeno vreme, „pod lupom“ javnosti.

Obradović nije uspeo u iskrenoj nameri da sa crveno-belima započne poglavlje ispunjeno trofejima, pogrešnih koraka bilo je puno, kako u rezultatskom smislu, tako i kada je ambijent bio u pitanju.

Radonjića očekuje veoma kompleksan posao, imaće dosta zadataka sa „pet zvezdica“ a jedan od prvih moraće da reši već u nedelju kada će Igokea ugostiti Zvezdu u okviru 12. kola regionalnog takmičenja.

Crnogorski stručnjak upravo će u Laktašima imati prvi meč po povratku, mestu izrazite simbolike, s obzirom da je 2013. ostvario prvi uspeh na klupi crveno-belih, tako što je u sportskoj hali „Laktaši“ obezbedio mesto u Evroligi.

Posle tri i po godine, Radonjić će ponovo kao šef struke predvoditi omiljeni tim, u klubu u kojem je obezbedio mesto u istoriji kao najtrofejniji stručnjak ikada.

Upravo će navijači Zvezde iz te percepcije posmatrati svaki njegov naredni potez i to će, sasvim sigurno, biti izuzetan pritisak za čoveka i stručnjaka kojem „glas naroda“ veoma znači.

Radonjić je neko ko je veoma posvećen svom poslu, toliko, da je u stanju da se u potpunosti izoluje od spoljašnjih uticaja i svo raspoloživo vreme posveti taktičkim i tehničkim finesama.

Vreme od odlaska iz Bajerna januara ove godine, iskoristio je da nivo znanja iz engleskog jezika podigne na viši nivo, ali i da se upozna sa osnovama španskog jezika. Redovno je išao u teretanu, predosećajući da će mu fizička i mentalna snaga biti potrebna za naredni izazov u karijeri.

Ironijom sudbine ili ne, tek Radonjić je na klupi zamenio čoveka i stručnjaka kojeg veoma poštuje i ceni.

Respekt je obostrani, s obzirom na to da se međusobno poznaju još iz igračkih dana i da ni protok vremena nije uticao na njihov drugarski odnos.

Generalno, u igračkom smislu, Radonjić je još u petak na prvom treningu od 16 časova mogao da oseti od kakovog su materijala igrački temelji na kojima će morati da gradi tim, težeći da unapredi igru u gotovo svim segmentima.

Zvezda je od starta sezone imala probleme i to velike, u svim fazama, a čini se da ni međuljudski odnosi nisu bili na visokom nivou.

U svom prvom mandatu, Radonjić je izgradio profesionalne odnose sa igračima, u svakom momentu se znalo gde je kome mesto i kao vrlo oprezan čovek, koji vodi računa o svakoj izgovorenoj reči i napravljenom potezu, nikome u hijararhiji nije dopuštao da preskače stepenike, bez obzira na značaj i ulogu u timu. U slučaju eventualne doselekcije, imaće vremena da poteze napravi do 6. januara, kada se završava „prelazni rok“ u Evroligi.

Gačević velika želja

Koliko je to objektivno moguće, Dejan Radonjić pokušaće da oformi stručni štab, što sličniji onome iz prvog mandata u Crvenoj zvezdi. Nikola Birač i Saša Kosović sigurno će biti njegovi novi (stari) pomoćnici. Borko Radović, Radonjićeva „desna ruka“ u prvom mandatu, trenutno nije dostupan, s obzirom na to da je angažovan u Kini, dok je Dragan Gačević kondicioni trener u barskom Mornaru. Radonjić izuzetno ceni i ima poverenja u načine i metode na koje Gačević priprema igrače; s tim u vezi, poveo ga je bio i u minhenski Bajern i silno želi da sa njim ponovo sarađuje u Zvezdi. Klub je spreman i voljan da pokuša da odobrovolji ljude iz Mornara, sa kojima je, generalno u dobrim odnosima, da uz određene uslove puste Gačevića da se vrati u Zvezdu.

Nnoko došao, Teri odlazi

Lendri Nnoko prošao je sve specijalističke preglede, kako u Americi, tako i u Srbiji, posle kojih je ustanovljeno da srčani problemi zbog kojih je letos stopiran njegov dolazak u Zvezdu nisu takve prirode da kvalitetni centar ne može profesionalno da se bavi košarkom. Kamerunac je od petka i zvanično član crveno-belih, što ujedno znači da će Emanuel Teri uskoro završiti kratku i neuspešnu epizodu na Malom Kalemegdanu. Amerikanac je u Zvezdu stigao sredinom septembra u okviru prve doselekcije ekipe, međutim ubrzo se ispostavilo da ne poseduje centarski kvalitet na evroligaškom nivou. Nnoko je deveti stranac koji će obući crveno-beli dres od početka sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari