Novi Pazar pred Superligom 1Foto: FSS Fudbalski Savez Srbije, predsednik Slavisa Kokeza,(STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Posle niza (ne)logičnih odluka u vreme prvog naleta pandemije korona virusa, u izboru Izvršnog odbora i još užeg sastava Odbora za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije, danas će Skupština FSS zauzeti stav po još nekoliko važnih pitanja u vezi sa sezonom 2020/2021.

Ili samo aminovati ono što joj se bude serviralo u vidu predloga, s obzirom na staru praksu „kuvanja“ takvih stvari pre zasedanja najvišeg tela.

Recimo, čaršija i mediji već neko vreme uveravaju da je Novi Pazar već viđeni pobednik presedan tendera za popunu Superlige, pa će biti pravo čudo ako ovaj desetoplasirani tim nedavno završene Prve lige ne iskoristi prednosti sistema „ko da više“ (para) i ne vrati se u najviši rang takmičenja.

Iako je u bliskoj prošlosti kuburio sa budžetom, prečestim promenama uprava i najrazličitijim incidentima (neretko nacionalistički obojenih) svojih navijača, zbog čega je gostovanje u tom gradu bilo jedno od „najvrelijih“.

U jednokratno proširenom najvišem rangu takmičenja, bez ispadanja ijednog od 16 aktuelnih članova i s četiri nova kluba, trebalo bi da ima mesta i za Zlatibor, Bačku i Metalac, jer su to zaslužili u 30 odigranih utakmica, dok je osvajač drugog mesta i filijala Crvene zvezde – Grafičar odustao od mesta u domaćoj eliti.

I u Prvoj ligi će biti popune administrativnim putem, imajući u vidu svojevoljno istupanje Sinđelića u jednu od srpskih liga, usled nedovoljno novca za obaveze u PLS. IMT, Borac, Jagodina i Železničar (PA) su bodovnim putem došli u situaciju da podignu lestvicu na više, dok FSS mora da izabere ko će to zameniti pomenuti beogradski klub i odredi još dva prvoligaša, jer je broj učesnika PLS u narednoj sezoni uvećan sa 16 na 18, a kvartet ide u SLS.

I pravilo o dozvoljenom broju stranaca trebalo bi da pretrpi promenu (ko zna koju po redu), jer je Crvena zvezda po svoj prilici izboksovala kompromisno rešenje o zastupljenosti fudbalera sa pasošima drugih zemalja u protokolu jedne utakmice. Šampion je jesenas tražio osam, ali će se sadašnjih četiri najverovatnije uvećati za „samo“ dvojicu takvih prvotimaca. Kontra, nedavno, uvedenoj obavezi da svaki tim ima najmanje dva startera mlađih od 21 godine, čija je poenta veće ulaganje u klupske omladinske škole i ovdašnji kadar.

Prvo kolo možda 1. avgusta

Ako se glasine ispostave kao tačne, skupštinski delegati FSS danas će izglasati i izmenu kalendara takmičarske 2020/2021, čiji je početak planiran za 25. jul. Novi datum pokretanja bodovne borbe trebalo bi da bude 1. avgust, s obrazloženjem da je ekipama potrebno više vremena za resetovanje i pripremu između dve sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari