Džordan Lojd promašio produžetak 1Foto: Beta/Marko Metlas

Sreća u dosadašnjem delu evroligaške sezone gotovo da uopšte nije bila saveznik crveno-belima.

Najmanje četvrti put, košarkaši Crvene zvezde doživeli su poraz u Hali „Aleksandar Nikolić“ gotovo na identičan način. Pobednik bi se rešavao u poslednja dva poseda i svaku i najmanju grešku u kretnji bez lopte, lošem zagrađivanju koša ili nedovoljno dobro izgrađenoj poziciji za šut protivnik bi surovo kaznio.

Asvel je večeras u 23. kolu preuzeo šifru od Reala, Fenerbahčea, Olimpijakosa, Albe… i dramatičnu završnicu rešio tako što je iskoristio nemanje rutnine izabranika Dejana Radonjića u presudnim trenucima utakmice.

Doduše, u poslednjih pet sekundi Džordan Lojd imao je dve prilike da eventualnim pogotkom za tri meč odvede u produžetak, možda je kod drugog šuta bio i fauliran, ali izloženo nezadovoljstvo i pogled neverice nisu „omekšali“ sudije niti promenili konačnih 78:81 za Asvel.

Bio je to čak četvrti vezani evroligaški poraz crveno-belih, možda i najbolniji u poređenju sa prethodna tri s obzirom na to da je doživljen od rivala koji je u prvom delu sezone u potpunosti nadigran u Francuskoj.

Zvezdu je večeras preskupo koštala igračka inferiornost u drugoj četvrtini odnosno neopisivo šutersko nadahnuće rivala u kojem se posebno istakao plejmejker Dio (4/4 za tri). Asvel je u prvom poluvremenu sa distance šutirao impresivnih 8/12 i na tim temeljima izgradio je maksimalnih 15 poena prednosti (30:45).

Zvezda se za vazduh borila i na površini ostajala zahvaljujući dominaciji u ofanzivnom skoku i solidnim partiturama centara Nnoka (12p) i Kuzmića (9p). Organizacije igre ponovo nije bilo ni u tragovima; osim u drugoj deonici (5as) crveno-beli ni u jednoj nisu uspeli da ostvare više od tri timska dodavanja.

Meč su završili sa svega 11 asistencija, dok je Asvel samo u prvom poluvremenu imao 13. Dašak nade pojavio se u trećoj četvrtini u kojo je domaćin uspeo da se vrati rezultatski bez ijedne pogođene trojke, gradeći samopouzdanje dominacijom u ofanzivnom skoku. Ipak, kako je vreme prolazilo, uprkos tome što je Zvezda uspevala i da povede, dođe i na četiri poena prednosti, nemogućnost rešavanja rivalske igre u centralnom „piku“ poput erozije nagrizala je samouverenost i koncepcijske varijante u napadu koje su se sve više svodile na individualnu snalažljivost Dobrića i Voldena.

Rešen da O Brajanta suspenduje do daljnjeg, trener Radonjić se na kraju možda i preračunao odlukom da Nnoka suprotstavi daleko korpulentnijem i višem Falu i to u odsutnim trenucima što se surovo odrazilo na rezultat. Centar Asvela je u dva navrata lako „rešio“ Kamerunca na niskom postu, a u poslednja dva napada Asvela pokupio važne, ispostaviće se i presudne lopte. Ujedno, Kol i Fal su u centralnom „piku“ za Zvezdinu odbranu delovali kao Stokton i Meloun u najboljim danima.

Uglavnom je bivši NBA šampion situacije branjenja Fala u fletu od strane Nnoka rešavao rutinskim šutevima sa poludistance (22p), poništavajući tako svaku dobru individualnu sekvencu Voldena ili Dobrića.

Zvezda je do realizacije u poslednji par minuta dolazila iz „pika“, Dobrić je vešto uspevao da iskreira u takvim situacijama, ubaci dva zahtevna šuta za tri (17p). Volden (17p) je potom vezao šest poena, umešno ubacio Lojda kao trećeg igrača u „piku“ međutim kvalitetni šuter u poslednjem napadu, nacrtanom specijalu koji nije umešno sproveden, iz dve teške situacije, u pokušajima sa distance, nije uspeo da meč odvede u produžetak.

O Brajant pred otkazom

Džoni O Brajant je do daljnjeg suspendovan zbog nediscipline i nepoštovanja trenera Radonjića, samim tim i saigrača. Šanse da se odnos između trenera i američkog centra vrati u stanje kakvo je bilo pre meča u Istanbulu protiv Efesa vrlo su male. Uprava navodno uveliko radi na definisanju načina na koji bi se ugovor raskinuo sa O Brajantom, a njegova zamena mogla bi da se pronađe u liku iskusnog srpskog centra, bivšeg reprezentativca i nedavnog povratnika iz Kine. U Zvezdi situaciju moraju da reše do 1. februara kada se završava prelazni rok. “ O’Brajant je suspendovan. Niko ne može da bude iznad tima i kluba. Razgovaraće se u narednom periodu o njegovom statusu. Što se tiče samo utakmice, ako budemo pokazivali ono što smo radili poslednjih 25 minuta  onda to može da znači da ćemo na kraju biti spremni za ispunjenje naših ciljeva. Ima tu još utakmica koje će nam značiti. Biće pobeda i poraza, a potrebno je da uradimo sve kako bismo bili u najboljem statusu“, izjavio je trener Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari