Novi sukob Donalda Trampa i NFL igrača 1Donald Tramp

Iako sezona u američkom fudbalu (NFL) počinje tek za dva meseca, javnost u SAD već se bavi pitanjem da li će mnogi igrači kao i prošle godine namerno klečati dok se intonira nacionalna himna.

Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je zatražio najoštrije kazne i tako još jednom podelio javnost oko toga da li je klečanje dok se intonira himna legitiman otpor njegovoj politici.

Klečanje je krajem pretprošle sezone počelo kao vid protesta zbog rasne nepravde i brutalnosti policije širom zemlje. Potom se nastavilo prošle godine, ali kao vid otpora politici Donalda Trampa koji je pretio da će igrači koji koji klače biti čak i sudski gonjeni za nepoštovanje Ustava SAD. NFL liga uprkos pritisku Trampa nema mehanizam kojim bi naterala igrače da prestanu da kleče uz himnu, osim što ih novčano kažnjava, kao i njihove klubove.

Ovih dana polemika se ponovo povela pošto su Majami Dolfinsi najavili da će suspendovati na četiri meča i novčano kazniti svakog igrača koji se sledeće sezone usudi da kleči tokom intoniranja himni. Tramp je ovu najavu kluba sa Floride dočekao sa oduševljenjem, čime je ponovo izazvao bes opozicionog dela javnosti. Umesto ranijih zahteva da igrači koji kleče ostanu bez plate, prvi čovek SAD je zatražio da ih klubovi sami suspenduju.

– Debata oko NFL i nacionalne himne je ponovo oživela. Ne mogu da verujem! Zar nije u ugovoru igrača da moraju da stoje i da drže ruke na grudima? Komesar mora da objasni. Prvi put za klečanje izbacivanje iz igre. Drugi put za klečanje, završetak sezone i nema nikakvih novčanih kazni – napisao je Tramp na svom Tviter profilu.

Udruženje igrača NFL lige saopštilo je da traži rešenje za ovaj problem, ali da igrači nemaju nikakvu ugovornu obavezu kako da se ponašaju tokom himne. Čelnici NFL lige poručili su u maju igračima da ako neće da slušaju himnu ostanu u svlačionici, jer će u suprotnom biti kažnjeni. Međutim, Udruženje igrača naglašava da je ovaj propis suspendovan jer takođe ne odgovara važećim pravilima lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari