Novi svetski rekord u brzom klizanju na 1.000 metara 1Foto: EPA-EFE/Grzegorz Michalowsk

Američki brzo-klizač Džordan Štolc (Jordan Stolz) oborio je u danas u Solt Lejk Sitiju svetski rekord na 1.000 metara.Štolc je slavio rezultatom jedan minut, pet sekundi i 37 stotinki i tako u potpunosti opravdao status favorita na sprint distancama u takmičenju za Svetski kup, koje se ovog vikenda održava u Americi, na „najbržem ledu“ na svetu.

Štolc, koji ima samo 19 godina, došao je u središte pažnje pre dve godine kada je obarao juniorske svetske rekorde i istovremeno postao jedan od najbržih na svetu i u seniorskoj konkurenciji.

Njegova apsolutna dominacija na kratkim stazama je potvrđena i činjenicom da su na večerašnjoj trci drugoplasirani i trećeplasirani, zaostajali po više od 1,6 sekundi za njim.

Prethodni svetski rekord, 1:05,69 držao je ruski brzo-klizač Pavel Kuližnjikov (Kulizhnikov), a postavio ga je na istom mestu, pre četiri godine, 15. februara 2020.

Ruskim takmičarima međutim nije dozvoljeno da se takmiče nakon invazije na Ukrajinu, pa već drugu godinu zaredom nisu u mogućnosti da brane brojne rekorde i titule u brzom klizanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari