Novi talas eksperimenata 1Foto: STARSPORT

Pripreme za finalni turnir Evropa kupa u Zagrebu (5 – 7. april) jedna su od retkih šansi tokom sezone da se vaterpolo reprezentativci Srbije raštrkani po klubovima Starog kontinenta okupe i rade u Beogradu, a završnica pomenutog takmičenja prilika je i da se upoznaju sa poslednjom turom novih pravila u ovom sportu.

– Osim okupljanja i treniranja važno nam je i da probamo nove taktičke stvari, kao i da probamo viđenje novih pravila iz ugla igrača. Realno, oni su ti koji će prvi da im se se prilagode, drugi su treneri, a na kraju dolaze sudije. Viđenje pravila od strane igrača biće jako bitno, jer mogu na neki način mnogo toga da naučim od njih – objašnjava Dejan Savić, selektor aktuelnog olimpijskog i evropskog šampiona, koji kao domaćin finalne etape Svetske lige ne mora da juri plasman za taj događaj u Beogradu, pa će u Hrvatskoj „samo“ gledati da iskoristi mogućnost da na vreme osigura učešće na Igrama u Tokiju sledeće godine.

Ni kapiten Filip Filipović nije oduševljen što se stalno eksperimentiše, pogotovo što je nepoznanica šta će od novih pravila ostati u primeni.

– Ovo je nažalost sport koji je prošao kroz najviše promena u igri u poslednjih dvadesetak godina. Videćemo kako sudije gledaju na ta pravila i kako će oni to da primene tokom samog meča – priča as Pro Reka i zvanično najbolji vaterpolista sveta za prošlu godinu.

On i ostatak momaka sa konačnog spiska putnika za Zagreb (sutra će biti saopšten), kao i sve druge reprezentacije, moraće da se prilagode sledećim izmenama: 20 umesto 30 sekundi trajaće napad posle isključenja igrača, šuta posle kojeg nije promenjen posed ili kornera; faul će biti izveden sa mesta na kojem se nalazi lopta u trenutku dosuđivanja, osim ako je lopta u prostoru od dva metra; zamena igrača može biti izvršena svuda osim u prostoru od linije centra do gol linije ekipe koja vrši izmenu; prilikom izmene igrači moraju da se pozdrave dodirom ruku; biće dozvoljena tri tajm-auta, a najviše dva u poslednjoj četvrtini; odmor između druge i treće četvrtine trajaće tri minuta, a ne kako do sada pet; linija udarca, direktno posle dosuđenog prekršaja, pomera se na šest metara; golmanu je dozvoljeno da u igri učestvuje kao igrač u polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari