Novi vetar u leđa Englezima 1Foto: logo

UEFA je najvila uvođenje novih propisa koji bi trebalo da kontrolišu poslovanje fudbalskih klubova. Finansijski fer-plej odlazi u istoriju, ali ni ideja Aleksandra Čeferina da u evropski fudbal bude uveden američki model, neka vrsta „seleri kepa“, nije prošla.

Čelnici UEFA proveli su više od godinu dana u pregovorima sa grupom elitnih klubova o novom modelu koji bi zamenio finansijski fer-plej.

Kako piše Njujork tajms, UEFA i nije uvela klasično ograničavanje plata, već je najavila pravilo po kom će na prihode igrača i amortizaciju transfera moći da se troši maksimalno 70 odsto prihoda.

To suštinski znači da će klubovi sa Ostrva opet biti favorizovani, sada još više. Jer će se jaz između prebogate Premijer lige i svih drugih dodatno produbiti. Ekipe odatle imaju daleko najveće prihode zahvaljujući astronomskim ugovorima o kolektivnim TV pravima, pa će tako imati pravo da izdvajaju daleko najviše novca i za transfere i za plate.

Čak i svaki tim iz donjeg dela tabele Premijer lige, moći će u najmanju ruku finansijski da parira najvećim klubovima Italije.

Po proceni Gazete delo Sport samo bi Milan i Atalanta od klubova Serije A prošli kontrolnu komisiju UEFA po novim pravilima, jer najveći broj ekipa iz Kalča trenutno troši značajno više od 70 odsto prihoda na plate fudbalera.

Prema predlogu UEFA koji bi trebalo da stupi na snagu u junu ove godine, kazne ubuduće neće biti novčane, već će klubovi koji prekrše pravila biti degradirani: iz Lige šampiona se ispada u Ligu Evrope; iz Lige Evrope u Ligu konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari