Novo gostovanje, nova muka 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda

Godina u kojoj su autsajderi mogli da naplate, maltene, decenijska “potraživanja”. Ono u čemu su uspeli košarkaši Borca u Čačaku, umalo su uradili igrači Tamiša u prethodnom kolu.

Stefan Janković je trojkom, praktično u poslednjoj sekundi utakmice, spasao sebe i saigrače najvećeg blama još od 2010. godine, kada su takođe Pančevci u Banatu oborili na kolena crveno-bele. Da neobjašnjivo ostane nedorečeno; Tamiš je pred početak Superlige jedva obezbedio budžet do kraja takmičarske godine i verovatno ni slutio nije da će biti na posed od trijumfa nad Zvezdom, koja se zapravo spasila nepromišljenom greškom Pančevaca, kada su loptu poslali u aut na suprotnoj strani terena, omogućivši tako gostima da sa svoje polovine organizuju poslednji napad. Mladost je na startu Superlige bila utešna poslastica crveno-belima, nakon sezonskog kraha u vidu gubitka titule u ABA ligi. Zemunci su počišćeni sa 51 poenom razlike i sigurno će imati ogroman motiv da se večeras na svom terenu iskupe za debakl (18.00).

Dodatnu draž večerašnjem susretu trebalo bi potražiti i u tome da su Zemunci u tesnoj poslovnoj saradnji sa Partizanom, kao i u podatku da ekipu vodi trener Branko Maksimović, čiji je mandat u FMP praktično okarakterisan kao poprilično neuspešan. Mladost u Superligi ima čak četvoricu igrača koji su ponikli ili su pod ugovorom sa Partizanom; najbitniji u toj koncepciji svakako je Đorđe Pažin, 17-godišnji bek koji je tokom sezone došao iz Italije i čiji je angažman medijski bio veoma propraćen. NJegov učinak u Superligi trenutno je simboličan (5,3 minuta, 0,5 poena i asistencija), ali su zato Veljko Brkić (najbolji strelac sa 13,7 poena po meču) i Božidar Babović među najdominantnijim igračima.

Uprkos lošem startu (1-4), Mladost je koncepcijski zanimljiv sastav: Bratislav Jeković (22 godine) je ponikao u Crvenoj zvezdi, osvojivši sve moguće domaće i evropske trofeje, a tu je i Aleksa Novaković, bivši student Istočnog Ilinoisa, koji je deo karijere u mlađima kategorijama proveo u Italiji. U jednom delu sezone za Mladost je nastupao i 18-godišnji Kinez Džao Sjusin.

Zvezda igra veoma loše, gotovo razočaravajuće, ali je najrealnije da takmičarsku godinu završi bez kadrovskih promena na klupi. Povratak Ognjena Dobrića, a potom i Pera Antića trebalo bi da doprinese, pre svega čvršćoj igri u odbrani i neuporedivo boljem “spejsingu” u napadu. Za Zvazdu je vrlo važno da logistički zadrži korak za Partizanom i razvija još bolje odnose sa klubovima u Srbiji. Osim sa FMP, Zvezda je na dobrim talasnim dužinama sa Vršcem i u korektnim odnosima s čačanskim Borcem.

Raspored i tabela

6. kolo

Grupa A

četvrtak

Mladost – Crvena zvezda 18.00

Tamiš – Mega 19.00

Zlatibor – Borac 20.00

1. Borac 5-0

2. Crvena zvezda 4-1

3. Tamiš 2-3

4. Mega 2-3

5. Zlatibor 1-4

6. Mladost 1-4

Grupa B

petak

Metalac – FMP 18.00

Vojvodina – Partizan 18.00

Vršac – Dinamik 18.00

1. Partizan 5-0

2. FMP 4-1

3. Dinamik 3-2

4. Vršac 2-3

5. Vojvodina 1-4

6. Metalac 0-5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari