Novo lice u dresu Srbije: Vladan Kovačević odbio poziv BiH samo da bi branio za "orlove" 1foto: The official Twitter account of FK Sarajevo

Ako se u nečemu može pohvaliti rad ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije, onda je to pregalaštvo u cilju dovođenja fudbalera odraslih i formiranih u inostranstvu da se vrate svojim korenima i zaigraju za „orlove“.

Sličan poduhvat, ne i potpuno isti, napravljen je na primeru novog golmana reprezentacije Srbije.

Dragan Stojković, selektor Srbije, odlučio je da omogući debi Vladanu Kovačeviću, koji je jedan od najboljih golmana u poljskom elitnom rangu domaćeg prvenstva.

Dvadeset četvorogodišnji čuvar gola Rakova rođen je u Banjaluci.

Čelnici Fudbalskog saveza BiH u više navrata su pokušavali da ga ubede da zaigra za „zmajeve“ međutim, Kovačević je bio odlučan u tome da sačeka poziv Srbije.

Rakov je najprijatnije iznenađenje u šampionatu Poljske. Trenutni je lider, dok je Kovačević standardan na golu.

Ne tako davno, pre nego što se opredelio da pređe u Poljsku, mladi golman bio je na skeneru slavne Benfike.

Čak su i kontakti dveju strana bili uspostavljeni, ali je na kraju Srbin rešio da karijeru gradi postepeno, bez preskakanja kvalitativnih izazova.

Ukoliko sve bude u redu sa papirologijom i od FIFE na vreme stignu odgovarajuća dokumenta, očekuje se da Kovačević bude na raspolaganju već u martu kad reprezentaciju Srbije očekuje početak takmičenja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i utakmice protiv Litvanije u Beogradu i Crne Gore u Podgorici.

Nedavno je Savez uspeo da ubedi Lazara Samardžića, fudbalera Udinezea, da mu je reprezentativna budućnost u opremi Srbije, a ne Nemačke, u kojoj je rođen i fudbalski se formirao, redovno igrajući za mlađe selekcije.

Od momenta kada je postao selektor „orlova“ Dragan Stojković je diplomatske sposobnosti, kao i njegov prvi saradnik Dika Stojanović, pokazao i na primeru Mileta Svilara, golmana Rome.

Iako je rođen u Belgiji, u kojoj je fudbalski stasao, na kraju se opredelio da u budućnosti čuva gol države iz koje su mu roditelji, familija i kojoj etnički pripada.

Sličan put prošao je i Stefan Mitrović, fudbaler Crvene zvezde, koji je dobar deo života proveo u Kanadi, nastupajući za njene mlađe selekcije.

U Savezu predano rade na tome da ubede i Stefana Bajčetića, 19-godišnjeg fudbalera Liverpula, kojem je otac Srbin (Srđan Bajčetić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Vojvodine), a majka Španjolka.

Stefan je rođen i odrastao u Vigu i prema pisanju španske Marke, tamošnji Savez nikako ne želi da ispusti takav talenat.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari