Novo suđenje Zdravku Mamiću i ostalima za izvačenje miliona iz Dinama 1Foto: EPA/EFFE/ANTONIO BAT

Bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i šestorici optuženih danas je na sudu u Osijeku počelo drugo suđenje za izvlačenje novca iz tog zagrebačkog fudbalskog kluba koji su oštetili za oko 200 miliona kuna (26 miliona evra).

Uz Mamića, koji je u bekstvu u BiH i sudi mu se u odsustvu, optuženi su njegov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, kao i menadžer Niki Vuksan, protiv kojeg je sud razdvojio postupak.

Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilaštvo ih tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja izvlačili novac iz Dinama, a Zdravko Mamić je u optužnici naveden kao organizator zločinačkog udruženja od 2004. do 2015.

Terete se za sklapanje fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi, kao i da su ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, oštetili klub. Izvučeni novac delili su između sebe.

Suđenje Zdravku Mamiću i ostalima vodi se u Osijeku zbog njegove bliskosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar prvostepeno su sredinom 2018. proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne – Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 meseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva meseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari