Novom Pazaru ništa nije poklonjeno 1FK Novi Pazar Foto: Prvoslav Lešević

U Službenom listu FSS ,,Fudbal“, od 24. maja prošle godine, u glavi naslovljenoj ,,Sistem takmičenja i utvrđivanje plasmana u Prvoj ligi“ i odeljku ,,Propozicije takmičenja Prve lige Srbije za takmičarsku 2018/19. godinu“, član 31, piše:

„Ukoliko se pre početka takmičenja ukaže slobodno (slobodna) mesto (mesta) u Prvoj ligi zbog odustajanja kluba (klubova) odluku o popunjavanju slobodnog (slobodnih) mesta u Prvoj ligi donosi posebnom odlukom Izvršni odbor FSS, vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta u Srbiji, s tim da poslednjeplasirani klub zbog očuvanja sportskog interesa takmičenja obavezno ispada iz Prve lige Srbije“.

Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS, ovom članu suprotstavlja nekakav „Kriterijum o finansijskim i infrastrukturnim mogućnostima“. Čemu ovakav uvod? Umesto da se 17. jula Novi Pazar promoviše u novog-starog prvoligaša takva odluka donesena je tek u ponedeljak 29. jula i to zbog događaja koji su naknadno usledili. Novi Pazar je i dalje prvoligaš i to je najvažnije za pristalice kluba. Jako je bitno da mu ovoga puta ništa nije poklonjeno, već je zbog novonastalih okolnosti uzeo samo ono što mu pripada. Međutim, zašto je Novi Pazar morao da čeka na ovakvu odluku sve do pet dana pre početka prvenstva i zbog čega je 17. jula preskočen u odabiru, pitanja su na koja još uvek niko nije dao odgovor. Novu papazjaniju u režiji FSS pokrila je duboka finansijska kriza Borca iz Čačka. Da je nije bilo ko zna kad bi sve lige od Prve pa nadole startovale, u kojem sastavu i s koliko klubova. Da poslednja besmislica FSS ne bi dobila epitet dobrog dela prema Novom Pazaru, kako bi mogao, a verovatno se i tumači, potez IO FSS kojim je Novi Pazar zadržao prvoligaški status, najširu javnost valja upoznati sa redosledom poteza koji su takvoj odluci prethodili. Datumi su uzeti iz novinskih napisa i prema pisanjima pojedinih sajtova na ovu temu. Moguće je da svi nisu u potpunosti tačni, ali nema dileme da se još jedna fudbalska tragikomedija u šest činova odvijala u intervalu koji ćemo vam predočiti.

1. Dana 16. jula prvi put se u javnosti pominje mogućnost da će FK Bežanija zbog finansijskih nedaća istupiti iz Prve lige i shodno fudbalskim zakonima takmičenje nastaviti iz najnižeg ranga. Istog dana procurila je vest da će mesto Bežanije u Prvoj ligi popuniti trećeplasirani klub Srpske lige – Beograd, Kolubara iz Lazarevca.

2. Već sledećeg dana, generalni sekretar FSS, Jovan Šurbatović najavljuje da će se naslednik Bežanije u prvoligaškom društvu odrediti na osnovu tamo nekog ,,Kriterijuma o finansijskim i infrastrukturnim mogućnostima“, te IO FSS istog dana odlučuje da te uslove ispunjava Kolubara.

3. Istog dana pojavljuje se informacija da Borac iz Čačka zbog ogromnih finansijskih poteškoća neće igrati Prvu ligu ukoliko ne pronađe način da se dogovori sa igračima prema kojima ima dugovanja.

4. Dana 18. jula registrovan je novi klub, Borac 1926 sa adresom na kojoj se već nalazi i dalje postojeći Borac. Tada je naglašeno da Borac 1926 preuzima pravni legitimitet FK Provo (zvanično srpskoligaša) iz Vladimirovaca, naselja kod Šapca. Na taj način Čačani u startu izbegavaju eventualnu selidbu u najniži rang i kao Borac 1926, ukoliko originalni Borac ne nađe način da se dogovori sa igračima prema kojima ima dugovanja, kreću u takmičenje od Srpske lige.

5. Dana 19. jula, dakle, kada je kompletna sprdačina sa Bežanijom i Kolubarom uokvirena, a još se nagađa šta bi mogao da donese ,,slučaj Borac“ oglašava se FK Bečej 1918 i saopštava da je kao prvi klub ispod crte u prošlom prvenstvu Prve lige (13. mesto) odbio ponudu fudbalske vlade da zauzme poziciju Bežanije.

6. 29. jula Izvršni odbor FSS doneo je odluku da Novi Pazar ostane prvoligaš, uz obrazloženje da Borac zbog loše finansijske situacije i nemogućnosti da ispoštuje zahteve iz Pravilnika o takmičenju u pogledu broja profesionalnih igrača istupa iz Prve lige. Dovitljivi Borac pod novim imenom Borac 1926 takmiči će se u Srpskoj ligi – Zapad.

Šta nam ove činjenice govore? Pre svega, da je KRITERIJUM, kao pravilo ili standard ponašanja, ispred snage koju nosi deo pravnog dokumenta (član). Ludorija, šta drugo! Umesto kluba sa Novog Beograda hitno i na volšeban način u Prvu ligu ugurana je Kolubara iz Lazarevca. Da čitava stvar poprimi dodatni veo tajanstvenosti, Lazarevčanima iako su sezonu u Srpskoj ligi – Beograd završili na trećem mestu, iza Grafičara (Crvena zvezda B) i IMT-a, teren za prolazak među prvoligaše očišćen je bez gaženja važećih normi (kriterijum o finansijskim i infrastrukturnim mogućnostima, ali i posebna odluka IO FSS). IMT je prema nekim saznanjima kao drugoplasirani u Srpskoj ligi – Beograd želeo da na ovakav način napreduje, ali nije se žalio na odluku pošto je FSS utvrdio da ne ispunjava infrastrukturne mogućnosti. Postoji još jedna mirođija u džumbus čorbi koja je i te kako bljutava. Bečej 1918 se oglašava dva dana posle odluke IO FSS obaveštavajući javnost da je odbio ponudu fudbalske vlade da zauzme upražnjeno mesto nastalo istupanjem Bežanije. Ovo je ključno mesto papazjanije. Iz vojvođanskog kluba stigao je za naše fudbalske prilike neočekivan odgovor, doduše krajnje logičan, u kome je, između ostalog, rečeno.

Novom Pazaru ništa nije poklonjeno 2
Fikret Međedović i trener Trener Partizana Savo Milošević Foto: Prvoslav Lešević

Bilo bi neozbiljno da Bečej 1918 prihvati viši rang takmičenja iz koga je ispao pre nekoliko meseci. Novi Upravni odbor je sačinjen od ozbiljnih ljudi da bi preko noći mislili da je klub za viši rang, kako igrački, tako i organizaciono. Da smo znali za ovakvu mogućnost verovatno bi zadržali kostur ekipe i doveli nekolicinu pojačanja, ovako smo krenuli u reformu kadra, kao što to rade svi klubovi kad ispadnu – stoji u oglašavanju Bečejaca.

Novom Pazaru ništa nije poklonjeno 3

Problem nastaje kod sledećeg kluba koji bi trebalo da nasledi Bežaniju. Ako se Bečej 1918 zahvalio Izvršnom odboru na pozivu da na ovakav način zadrži na terenu izgubljenu poziciju u Prvoj ligi, kako to da taj isti poziv nije stigao na adresu sledećeg kluba koji je ostao ispod crte u prethodnoj prvoligaškoj sezoni, a to je Novi Pazar (14. mesto)? Logično, etički, kako god hoćete, drugi potez IO FSS, ako je tačno da je prvi poziv upućen na adresu Bečeja 1918, trebalo je da bude poziv Novom Pazaru. To se nije dogodilo. Preko takvog postupka fudbalske vlade olako se prešlo, iako je Fikret Međedović, generalni sekretar Novog Pazara, istog dana kada se pojavila mogućnost da Novi Pazar zadrži prvoligaški status decidirano rekao: „Zainteresovani smo da popunimo upražnjeno mesto u Prvoj ligi. Ispunjavamo uslov po mestu na tabeli, imamo igrački kadar i infrastrukturu potrebnu za taj nivo takmičenja“.

Ono što Međedović nije rekao još je jači argument, naravno ako zanemarimo taj besmisleni ,“KRITERIJUM“. FSS se nije vodio, iako ih zagovara na svakom koraku, interesima razvoja fudbalske igre u Srbiji. Sa Kolubarom u Prvoj ligi stiže se do brojke od šest klubova koji dolaze iz Beograda ili beogradskih opština. Bez Kolubare bilo bi ih pet (Sinđelić, OFK Žarkovo, Budućnost Dobanovci, Zemun i Grafičar), ili po IO FSS ,,samo pet“. S pravom će se posle takve odluke svako zapitati, da li je sve što je prethodilo izboru Kolubare u prvoligaša bila farsa i da li su poziv Bečeju 1918 i nedostatak reflektora, ili čega već, IMT-a, bili samo deo jednog unapred režiranog igrokaza.

Novi Pazar ono što nije izborio na terenu u kancelariji jeste. Ovoga puta nije darivan, kao što to ne bi bio slučaj i da je zauzeo mesto Bežanije, a trebalo je.

Bez pobede na pripremama 

Skraćeni pripremni period fudbaleri Novog Pazara završili su bez pobede. Odigrali su pet utakmica u kojima su tri puta remizirali i dvaput izgubili, Jošanica (2:2), Grafičar (2:2), Trepča (0:0), Metalac GM (0:1) i Sloga Sjenica (1:2). U prvom golu Novopazarci sutra od 17.30 gostuju kod Sinđelića u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari