Novopazarska mladost u reprezentativnim selekcijama Srbije 1Foto: www.ossrb.org

Već nekoliko godina na najvećim ekipnim takmičenjima u letnjim mesecima mladi Novopazarci brane boje reprezentativnih selekcija Srbije.

Njih šestoro tokom proleća i leta sa više ili manje uspeha učestvovalo je na Prvenstvu sveta, Evropskim šampionatima i Balkanijadama.

Osam poena po utakmici

Ubedljivo najjači utisak ostavila je pionirska reprezentativka u odbojci Hena Kurtagić. Iako 14-godišnjakinja sa seniorskim sastavom Novog Pazara osvojila je prvo mesto na drugoligaškom “Zapadu” i samo zbog izrazite mladosti ekipa nije uspela da se na kvalifikacionom turniru u Novom Sadu, pored domaćina, Lazarevca i Desetke iz Niša, domogne Prve B lige. Srednji bloker Novog Pazara odigrala je veoma značajnu ulogu u obe reprezentativne akcije, Balkanskom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji i Evropskom šampionatu u Trstu i Zagrebu. Dala je ogroman udeo u maksimalnim pobedama grupne faze Balkanijade i u polufinalu nad Crnom Gorom. Podjednako impresivna u defanzivi i kao napadač, najubojitija u prvom kolu u pobedi protiv Crne Gore sa 14 poena.

Novopazarska mladost u reprezentativnim selekcijama Srbije 2
Hena Kurtagić Foto: www.odbojka.me

Jedini poraz Srbija je upisala u najvažnijoj utakmicu, iako su naše devojčice imale dva seta prednosti u finalu odnosu na Tursku (2:3 – 25:22, 25:17, 8:25, 22:25, 12:15) morale su da se zadovolje srebrnom medaljom. Na pet utakmica Kurtagićeva je upisala 41 poen, što znači da je u proseku ekipi donosila osam poena po utakmici. Uz primače Stefanu Pakić iz obrenovačkog TENT-a i Kseniju Tomić iz Partizana bila je daleko najbolja u našoj reprezentaciji. Veliki talenat potvrdila je i u izgubljenom finalu nanizavši devet poena. Takav učinak nije mogao da ostane neprimećen i od strane onih koji su valorizovali individualni učinak, pa je Kurtagićeva ušla i u najbolji sastav Balkanijade, uz korektora i tehničara turske selekcije Pelin Eroktaj i Ozge Arslanalp i saigračice Anju Kujundžić (libero) i Stefanu Pakić (primač).

Samo nekoliko dana nakon Balkanijade isti sastav predvođen trenerom Željkom Šćepanovićem upisao je još jedan dobar nastup, ovoga puta na Evropskom prvenstvu u Trstu i Zagrebu. Bilans u grupi igranoj u Trstu bio je sjajan, tri pobede i dva poraza. Srbija je pobedila Belgiju 3:0 (Kurtagić šest poena), Rumuniju 3:0 (Kurtagić sedam) i Holandiju 3:2 (Kurtagić 13 poena, pet iz bloka). Porazi su došli od Turske 3:0 (Kurtagić šest) i Italije 3:0 (Kurtagić šest poena). Treće mesto u grupi odvelo je Srbiju u borbu za plasman od 5-8 mesta. Fenomenalno su naše devojčice odigrale protiv Francuske u Zagrebu, pobeda 3:1 (25:20, 25:12, 15:25, 25:18). Sa 11 poena, četiri iz bloka, Hena Kurtagić je ponovo bila jedna od tri ključne igračice u našem timu. U poslednjoj utakmici šampionata, ponovo u Zagrebu, Holanđanke su se revanširale našem sastavu za poraz u grupi. “Narandžaste“ su slavile 3:1, uz još jednu sjajnu partiju Kurtagićeve (12 poena, pet iz bloka). U konačnom plasmanu Srbija je zauzela odlično šesto mesto. Dva velika takmičenja, uloga i učinak koji je imala na njima, sve su to dovoljni razlozi da Henu Kurtagić svrstamo među naše najtalentovanije odbojkašice. Čeka je zaista lepa karijera.

Bekrić i Islamović se vratili u Novi Pazar

Osim Hene Kurtagić novopazarsku odbojku na reprezentativnom planu predstavljao je i pionirski reprezentativac Kadir Prušević. Reprezentacija Srbije na Balkanskom prvenstvu u Sofiji ostavila je prilično bled utisak plasiravši se posle pobede nad Moldavijom (3:1) na skromno peto mesto. Tehničar iz Novog Pazara nije proveo mnogo minuta u igri, ali samim tim što je njegov talenat primećen i što je dobio poziv trenera i nekadašnjeg reprezentativca Strahinje Kozića da se nađe na spisku reprezentativac to je i te kako važno priznanje novopazarskoj odbojci.

Mnogo više se očekivalo od juniorske odbojkaške reprezentacije Srbije na Balkanijadi u Tirani. Četvrto mesto sastava koji je vodio trener Ribnice, Boško Mačužić je neuspeh. Alija Bekrić (18), primač Novog Pazara, koji je nešto više od godinu dana proveo na uspelom kaljenju u VGSK iz Velikog Gradišta, članu Prve B lige i na ovoj akciji bio jedan od najboljih igrača. Srbija je u grupnoj fazi Balkanijade pobedila Rumuniju (3:0) i BiH (3:1), poraz u polufinalu od Grčke odveo ju je i meč za treće mesto u kojem je domaćin Albanija slavila 3:2 (22:25, 25:20, 24:26, 25:14, 15:5). Bekrić je u toj utakmici upisao 13 poena, najviše u našoj reprezentaciji posle najefikasnijeg Ognjena Niketića iz Partizana (19 poena). Igre koje je pružao na reprezentativnom i klupskom planu ponovo su ga dovele u Novi Pazar. Prvi treninzi sa novim trenerom Goranom Ilićem upućuju na jednostavan zaključak, čeka ga nikad veća prilika u najboljem sastavu superligaša.

Negde u ovo vreme prošle godine juniorska košarkaška reprezentacija Srbije sa igračem OKK Beograda, Novopazarcem Altinom Islamovićem, proslavljala je titulu evropskom prvaka. Na žalost, nastup na ovogodišnjem Prvenstvu sveta na Kritu nije bio tako uspešan. Odlične igre u grupi i pobede nad Kinom (106:57), Portorikom (75:74) i Francuskom (85:76), kao i u polufinalu nad Filipinima (87:60) potro je bolan poraz u osmini finala od Litvanije (92:85), potom u borbi za plasman i od Rusije (83:79). U poslednjoj utakmici Srbija je pobedom nad Kanadom (110:92) završila šampionat kao sedma juniorska reprezentacija na svetu. Učinak Altina Islamovića bio je mnogo skromniji u odnosu na sezonu ranije. Na sedam utakmica proveo je na parketu u proseku 3,5 minuta upisavši poene samo u prvom i poslednjem meču, ukupno 10 koševa. Odmah po završetku prvenstva oprostio se od OKK Beograda stavivši potpis na saradnju sa Novim Pazarom.

Moglo je mnogo bolje

Pionirska fudbalska reprezentacija Srbije nije se proslavila na turniru u Medulinu u čast bivšeg reprezentativca SFRJ Vlatka Markovića, trenera Dinama, selektora hrvatske reprezentacije i predsednika HNS. Samo jedna pobeda bila je dovoljna tek za sedmo mesto. Predvođena trenerom Aleksandrom Stevanovićem i koordinatorom svih mlađih selekcija FSS Borom Cvetkovićem naša selekcija poražena je od Južne Koreje 3:2, Grčke 2:0 i Meksika 2:0, jedinu pobedu ubeležila je protiv Kine 4:1. Status reprezentativaca imali su Samed Baždar, igrač Partizana u koji je stigao iz Pazar juniorsa i Mirsad Miraljemović tada fudbaler Pazar juniorsa. Baždar je odigrao sve četiri utakmice u kojima je na terenu proveo 199 minuta, dok je Miraljemović u tri nastupa upisao 176 minuta. Ovog leta i Miraljemović prešao u redove Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari