O'Nil: Učim moju decu da nisu bogati 1Šakil O Nil Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Jedan je od najboljih centara u istorji košarke: tokom sjajne karijere, Šakil O’Nil osvojio je četiri šampionska naslova sa Lejkersima i Majamijem; nastupajući za nekolicinu NBA timova postao je multimilioner, međutim, svojim naslednicima ne želi da stvori predstavu da im je budućnost finansijski obezbeđena.

Kao i većina košarkaških profesionalaca u NBA i Šakil O’Nil oženio se relativno rano; otac je šestoro dece, međutim svojim naslednicima je poručio nešto što ih nije ostavilo spokojnim.

„Pomalo su uznemireni, ne razumeju baš najbolje ono što im govorim. Zato moram često da im ponavljam: Nismo MI bogati, JA sam bogat“, poručio je O’Nil.

Zahvaljujući vrhunskoj košarkaškoj karijeri, ali i urođenoj harizmi, nesvakidašnjoj korpulenciji i talentu, ne samo za košarku, već i muziku, ali i delimično glumu, O’Nil je zaradio maltene pola milijardi dolara, dovoljno za „pet života“.

Svestan da bi prirodnom naklonošću prema deci, pogotovo jer nije odrastao sa biološkim ocem, mogao da im stvori predstavu da im je sve u budućnosti obezbeđeno, O’Nil je svojim najmilijima usadio jasan sistem vrednosti koji se zasniva na radu i obrazovanju.

„Neću im dati priliku da koriste moj novac kako bi preskakali životne lestvice i nezasluženo napredovali u društvu. Od njih očekujem da završe škole, koledže i steknu diplome koje će im omogućiti da lepo žive. Tek ako nekada osmisle neki posao kojim bi se bavili, neki biznis, biću spreman da ih saslušam. Moraće ideju za eventualno ulaganje mog novca da mi predstave kao bilo kome drugom“, čvrst je u svojim stavovima O’Nil.

Nekadašnji as Lejkersa, Orlanda, Bostona, Majamija, Klivleda i Finiksa i vlasnik četiri NBA prstena kazao je da želi da prestane da bude javna ličnost…

Svi ti slavni ljudi su počeli da luduju, ja ne želim da budem deo toga. Osuđujem takvo ponašanje. Ja sam sa tim završio. Jednostavno, neću da budem u toj kategoriji. Svi su poludeli. Neverovatno je kako se ponašaju prema drugima, šta rade i govore. Ja to nikada nisam radio i ne želim da me mešaju sa njima. Zato me više ne zovite zvezdom i javnom ličnošću“, naveo je jedan od članova Kuće slavnih u Springfildu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari