Oči Poljaka uprte u Levandovskog 1Foto: EPA-EFE/ Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT

U grupi E reprezentacija Španije bi trebalo da se „prošeta“ do naredne runde.

Objektivnije procene, u osmini finala „vide“ još selekciju Poljske, ili Švedske. Za Slovake prognoziraju mukotrpnu borbu za treću poziciju u grupi, koja bi uz neke uslove mogla i da odvede u Top16 fazu.

Posle smene generacija, reprezentacija Španije nije imala uspeha na šampionatima Evrope, te je tako dva puta takmičenje završavala u grupnoj fazi, dok je jednom uspela da se plasira u osminu finala.

Strpljenje je na izmaku kada je španska sportska javnost u pitanju, tako da im od ovog prvenstva mnogo toga zavisi. Posebno bi trebalo da ih motiviše i obaveže činjenica da će sve mečeve u grupnoj fazi igrati u Sevilji, dakle pred svojim navijačima.

U timu će biti vrhunski igrači i teško je naći im manu kada je reč o individualnim kvalitetima.

„Francuzu“ Laporteu predviđaju ulogu Ramosa (povređen), pozadi su, Ljorente (Lids), Tores (Viljareal), Alba (Barselona), te Aspilikueta (Čelsi).

Vezni red, na čelu sa Busketsom (Barselona),koji je par dana pre početka šampionata imao problem sa koronom, i igračima poput Alkantare (Liverpul), Rodriga (Mančester Siti), Koke(Atletiko), Ruiza(Napoli), Gonzalesa (Barselona), zaista je odličan. Napadača ima, ali ne „na pretek“.

Morata (Juventus), Moreno (Viljareal), Olmo (Lajpcig), Tores(M. Siti), Sarabia (PSŽ) i još po neko, u zavisnosti od opredeljenja selektora Luisa Enrikea.

Švedskoj je ovo šesto uzastopno učešće Švedske na prvenstvima Evrope, a najbolji plasman imali su 1992. godine kada su, kao domaćini, bili treći..

Za ovaj šampionat, bilo je najavljivano da će se u tim vratiti Zlatan Ibrahimović, ali je to ipak bila samo „pusta želja“, prevashodno navijača. Jedan od boljih igrača bi trebalo da bude Dejan Kuluševski (Juventus), kao i Emil Forsberg iz Lajpciga.

U dosadašnjim susretima, koji su oformili tim reprezentacije, istakli su se Viktor Lindelef defanzivac Mančester junajteda, te napadač Real Sosijedada Aleksander Isak.

Poljska je još jedan od timova za koje je nemoguće predvideti kako mogu da odigraju i čije je domete na većim takmičenjima nezahvalno prognozirati.

Bili su odlični na Evropskom prvenstvu 2016. godine, kada su osvojili peto mesto, a onda je usledio loš nastup na SP i duži period bez pobeda.

Kritike na račun stila igre selekcije dovele su do promene selektora početkom 2021. godine kada je Brzečeka, zamenio slavni portugalski fudbaler i trener Paolo de Souza.

Pretpostavlja se da je Brzeček imao loše odnose sa prvom zvezdom tima Levandovskim, pa je samim tim i ostatak tima igrao ispod svojih mogućnosti.

Uz Levandovskog Poljaci se u napadu mogu pouzdati i u odličnog Arkadijuša Milika (Marsej). Što se veznog reda tiče, sjajan je Pjotr Zjelinski, a još jedna zvezda tima je golman Vojčeh Šćešni .

Slovačkoj su mediji odredili ulogu autsajdera u grupi.

Glavni igrači su defanzivci, Milan Skriniar (Inter) i Petar Pekarik (Herta), fudbaleri koji igraju u veznom redu, Stanislav Lobotka (Napoli), Ondrej Duda (Keln), Marek Hamšik (Geteborg) i Juraj Kucka (Parma).

Kucka i Hamšik su već u poznim godinama. Napad je zaista problematičan i jedini igrač koji bi možda mogao da promeni načina razmišljanja o slovačkim ofanzivcima, jeste dvadesetogodišnji David Strelec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari