Od Niša dva putića 1Foto: STARSPORT

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije nije se proslavila u prve četiri utakmice, pa s dva poraza, (po) jednom pobedom i nerešenim rezultatom, kao četvrta u svojoj grupi, ozbiljno kaska za vodećom Poljskom.

Međutim, nije sasvim nemoguće da se u šest preostalih kola nekako probije do prvenstva Evrope za igrače do 21. godine.

Da bi se izvadili za izgubljene bodove protiv Rusije (0:1), Poljske (0:1) i Letonije (1:1) i napredovali u trci za EURO 2021. godine potrebno je najpre da opravdaju ulogu favorita u današnjem duelu sa Estonijom, od 19 sati u Nišu, a onda se na istom mestu revanširaju „baćuškama“ za poraz (utorak, 19.00).

– Biće mnogo teško izboriti plasman na EURO, sve ekipe u grupi su jake, naročito Poljska i Rusija, ali daćemo svoj maksimum i pokušati da osvojimo svih šest bodova u ove dve utakmice, a onda nastavimo da pobeđujemo – jasan je trenutni položaj „orlića“ Dejanu Joveljiću, napadaču Ajntrahta iz Frankfurta i našeg nacionalnog tima.

Ni ova generacija nije izuzetak od horskih tvrdnji ovdašnjih ljubitelja fudbala da „imamo klince za velika dela“, ali ne bi bilo prvi put da ostanu razočarani krahom u kvalifikacionom ciklusu ili epizodnom ulogom na EP, ako se do njega stigne.

– Ova ekipa ima veliki potencijal i daćemo svoj maksimum u pokušaju da obezbedimo kartu za Evropsko prvenstvo. Naravno da je to moguće, ali samo uz ozbiljan rad i posvećenost – uverava nekadašnja nada Crvene zvezde, a predstojećih 180 minuta na „Čairu“ pokazaće koliko on i njegove kolege zaista znaju, hoće i mogu u dresu državne selekcije.

Selektor Ilija Stolica nema dilemu oko nekih budućih dometa Pavlovića, Ilića, Stuparevića, Tedića, Adžića, Mašovića…

– Ova generacija će pokazati vrhunski kvalitet koji ima i to će doći u nekom narednom periodu, sada nam nedostaje više vremena koje svi želimo zajedno da provedemo – kaže mladi stručnjak, čijem je dolasku na klupu U21 reprezentacije prethodila brza smena njegovog iskusnijeg kolege Nenada Milovanovića.

U međuvremenu valja napraviti dobitnu taktiku za vezane duele sa selekcijama dve bivše sovjetske republike, jer bi ti ishodi mogli da „vaskrsnu“ ili „sahrane“ srpske ambicije. Prvo za Estonce.

– Ja bih bio zadovoljan da momci podignu nivo igre za deset posto u odnosu na prethodne utakmice, jer sam siguran da bilo koji proces koji je obrnut nije dobar u tom smislu. Ponašamo se kao favoriti, videćemo kakav će biti rezultat… Estonija je naslonjena na sovjetsku školu fudbala, prisutnu u svim zemljama proisteklim iz SSSR. Upoznali smo se sa njenim vrlinama i manama, pa smo tako videli koliko se oslanja na kontranapade – zaključuje Stolica.

Derbi Šveđana i Rumuna

Večeras je na programu i osam mečeva kvalifikacija za seniorsko EP, a najviše pažnje privlači okršaj direktnih pretendenata na drugo mesto u F grupi, jer Švedska (15 bodova) i Rumunija (14) imaju veliku priliku da se dva kola pre kraja trke primaknu nedodirljivoj Španiji (20). Finska (15) ima zicer protiv Linhenštajna, jer preko „fenjeraša“ grupe J može definitivno da utekne pratiocima Jermeniji (10) i BiH (10), pogotovo što prva ekipa igra sa Italijom (24) a druga sa Grčkom (8).

Grupa 5

Poljska 10

Rusija 8

Bugarska 5

Srbija 4

Estonija 3

Letonija 2

15. novembar

Rusija – Letonija 16.00

Bugarska – Poljska 17.00

Srbija – Estonija 19.00

19. novembar

Srbija – Rusija 19.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari