Od osvajačice olimpijskih medalja do državnog neprijatelja, bivša beloruska plivačica Aleksandra Herasimenija na meti Lukašenkovog režima 1EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Nekadašnja svetska šampionka u odsustvu osuđena na 12 godina zatvora, zbog „stvaranja ekstremističke grupe“.

Na kraju procesa započetog 19. decembra, Sud u Minsku proglasio je krivom olimpijsku vicešampionku iz Londona 2012. godine i osvajačicu trećeg emesta iz Rio de Žaneira, što za pomenutu stvar što za  „pozivanje na sankcije Bjelorusiji“ i „širenje lažnih informacija o događajima“ u zemlji 2020. godine.

Tokom tih uličnih protesta zbog ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsednika pomenute sovjetske republike, Herasimenija je potpisala otvoreno pismo, sa drugim beloruskim sportistima, pozivajući na „slobodne izbore“. I nije se zaustavila na tome.

U međuvremenu je sa istomišljenicima osnovala Udruženje beloruske sportske solidarnosti (BSSF), koje pruža finansijsku i pravnu pomoć beloruskim sportistima targetiranim od strane vlasti. Čak je prodala svoju zlatnu medalju sa Svetskog prvenstva 2011. godine i tih 13.500 evra uložila u organizaciju koju je režim prepoznao kao „ekstremističku formaciju“.

I sada u odsustvu izrekao zatvorsku kaznu poznatoj Beloruskinji koja već neko vreme živi u egzilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari